Noul Cod Civil schimbă radical divorţurile: soţul înşelat primeşte despăgubiri

 

Mai multă atenţie dacă vi se întâmplă să mai călcaţi strâmb. Veţi plăti pentru infidelitate. Soţul înşelat primeşte despăgubiri, stabileşte noul Cod Civil. Codul aduce modificări şi în cazul custodiei copiilor. Chiar dacă sunt divorţaţi, părinţii vor putea hotărî împreună asupra educaţiei şi a timpului liber.

Potrivitnoului Cod Civil, partenerul înşelat poate cere de acum despăgubiri, la desfacerea căsniciei. Poate cere bani sau bunuri şi dacă a fost abuzat fizic sau psihic, dacă a suportat un soţ beţiv sau pentru că acesta a plecat de acasă. Vor fi despăgubiţi însă doar cei care şi-au pus pirostriile în urmă cu cel puţin două decenii.

Şi logodna a fost reglementată, astfel că dacă unul dintre parteneri o rupe subit, celălalt poate să ceară despăgubiri în instanţă.

Din octombrie, mirii care nu vor să aibă bătăi de cap cu împărţirea averii la un eventual divorţ pot încheia contracte prenupţiale. Aşadar, printr-o simplă vizită la notar, va fi bătut în cuie modul în care cei doi îşi vor împărţi averea.

Tot prin această lege, părinţii care divorţează vor avea custodia comună a minorilor rezultaţi din căsătorie. Asta înseamnă că cei doi vor putea decide împreună atât în privinţa educaţiei, a timpului liber, cât şi a activităţilor extraşcolare. În plus, legea dă dreptul copiilor de peste 10 ani să fie întrebaţi de judecător cu cine preferă să rămână.

Legea este permisivă şi permite ca în cazul în care într-o familie există mai mulţi copii, domiciliul celor mici să fie diferit. Condiţia este ca şederea să alterneze: când la mama, când la tata. Dacă cei doi nu se pun însă de acord, instanţa va reveni la custodia unică.

Stiri.com.ro

 

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie