Confidentialitatea, element esential in mediere

 

Prin natura profesiei mele ajung in incintele judecatoriilor si tribunalelor. Cum obisnuiesc sa privesc in fata si in ochi oamenii pe care ii intalnesc, mi-am dat seama ca acolo, pe fetele tuturor, se vad acelasi lucruri: sfarseala, suparare, lehamite, agitatie, neplacere. Iar in ochi se citeste tristetea. E zumzet si rumoare pe holuri, cauzele se striga in difuzoare. Tinutele sunt inchise si terne.

Cand intra in sala partile se uita sa vada cine este in public. Oricand pot da peste un vecin, o cunostinta, un amic sau o ruda, veniti si ei, fie cu treburi, fie din curiozitate. Aceasta e caracteristica sedintelor publice: poate participa oricine.

Partile care ajung in mediere au placuta surpriza de a fi invitati intr-un birou decent, in care li se acorda timp si atentie. Li se ofera un pahar cu apa, o cafea si multa intelegere. Sunt tratati cu respect si consideratie. La sedinta participa doar partile si mediatorul, medierea fiind privata. Avand siguranta si convingerea ca mediatorul este acolo pentru a le fi de ajutor, oeamnii se relaxeaza. Le vine usor sa vorbeasca despre cum stau lucurile in acel moment si despre cum isi doresc sa se rezolve. Destinsi fiind, simtindu-se confortabil si stapani pe situatie, se concentraza doar pe gasirea solutiei.

Se simte diferenta, intre o intalnire si alta, in ceea ce priveste atitudinea lor si modul de abordare a neintelegerii. Oamenii devin mai luminosi, hainele pe care le imbraca sunt mai vesele si mai colorate. Confidentialitatea mediatorului si a medierii le permite sa-si dea jos mastile si sa fie liberi.

O parte mi-a zis ca pentru ea, a vorbi in instanta depre problemele ei de familie era la fel de deranjant ca si cand ar fi fost obligata sa se dezbrace (la propriu) in public. In biroul mediatorului fiecare parte este acceptata asa cum este, ii este respectata intimitatea si incurajata cooperarea, pentru o stare de mai bine in viata ei, incepand chiar din acel moment.

Obligatia de confidentialitate a mediatorului nu se sfarseste odata cu solutionarea spetei sau odata cu iesirea din profesie. O are pentru tot restul vietii lui, iar limita confidentialitatii mediatorului asupra conflictului supus medierii este una definitiva.

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie