Costul medierii, un pret infim platit pentru a-ti recupera linistea

 

Solutionarea unui conflict prin mediere este cea mai la indemana modalitate si cu cele mai reduse costuri pentru parti. Iar cand ma refer la costuri reduse, am in vedere mai multe aspect nu doar la cel banesc.

Eu consider ca timpul scurt de rezolvare a situatiei inconfortabile este de-a dreptul un castig pentru toata lumea.Nu esti tu insuti cand grijile nu-ti dau pace, cand nesiguranta prezentului vine din trecut si se prelungeste in viitor pe termen nelimitat.

Implicarea directa si discutia fata in fata creeaza premisele de a spune ce ai pe suflet si apoi sa te concentrezi pe Solutia reciproc avantajoasa. Atata timp cat tu hotarasti pentru tine, excluzi posibilitatea de a ti se face o nedreptate .Mediatorul este cel care vegheaza ca Solutia sa fie una agreata de toate partile si nu una impusa.

Sunt rare disputele intre persoane care nu se cunosc sau nu au nici o relatie. Frecvente sunt cele intre parteneri de afaceri, asociati, rude (si inca unele chiar foarte apropiate), fosti soti, adica persoane care au relationat si e nevoie sa relationeze si pe mai departe, din diverse motive. Varianta medierii e cea care e benefica relatiei. Faptul ca nu se pierde relatia e un mare castig.

Onorariul mediatorului este platit de toate partile implicate in mediere, in proportia stabilita de ei. Chiar si daca doar o parte plateste onorariul, principiile profesiei sunt aceleasi, neutralitatea si impartialitatea mediatorului nefiind afectate. Nu exista onorarii impuse, tocmai pentru ca in mediere se solutioneaza si aspecte care nu pot fi evaluate in bani. Recomadanrea facuta de lege este sa se tina cont de situatia partilor, tocmai pentru ca accesul la mediere sa fie cat mai facil.

Castigurile obtinute prin medierea unei dispute, adica mai ales acelea care au legatura cu aspecte importante pentru noi ca oameni si care nu pot fi cumparate cu bani, sunt cu mult mai valoroase decat partea din onorariu.

Orice platim cu timp din viata noastra, cu libertatea de a nu trai asa cum vrem, cu linistea gandurilor si sentimentelor, cu ruperea relatiilor, e scump, caci e ireversibil.

Cuvinte cheie:

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie