Neutralitatea, cheia medierii

 

Litigiul traditional poate fi o greseala care trebuie corectata… Pentru unele dispute, procesul va fi singura modalitate dar pentru altele nu … Sistemul nostru este prea costisitor, prea dureros, prea distructiv, prea ineficient pentru oameni cu adevarat civilizati” Chief Justice Warren E. Burger, (Ret) U.S. Supreme Court – Washington DC

Suntem in mijlocul unei crize a sistemului. Costurile si intinderea foarte mare in timp a proceselor fac deseori din acestea o metoda impracticabila de rezolvare a disputelor. Justitiabilii au de platit multe taxe (de timbru, experti etc.). Din ce in ce mai multi inteleg ca de fapt cheltuiesc mai mult in instanta decat i-ar costa sa ajunga la o intelegere cu cealalta parte.

Deoarece mediul juridic actual descurajeaza solutionarea rapida a disputelor, pentru unele conflicte, societatea are nevoie de o modalitatea mai eficienta de rezolvare a acestora, iar aceasta este medierea.

Procesul de mediere se bazeaza pe increderea pe care partile o acorda mediatorului, ca o persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele si sa le sprijine pentru solutionarea conflictului, pentru ajungerea la o solutie reciproc avantajoasa, eficienta si durabila.

In cadrul sesiunii de mediere mediatorul:
– foloseste tehnici de comunicare si negociere pentru a interactiona cu partile si a le sustine sa ajunga la o intelegere;
– ajuta partile sa-si controleze sentimentele si emotiile astfel incat sa se elibereze de resentimente si sa poata construi solutii;
– incurajeaza partile sa inteleaga, clarificand si simplificand neintelegerile dintre ele;
– scoate in evidenta neplacerile in cazul unei neintelegeri (stres emotional; costul procesului; riscul de a pierde; riscul de a nu castiga suficient; intarzierea rezolvarii conflictului);
– ajuta partile sa negocieze pentru rezolvarea conflictului;

Alegerea mediatorului

Oricare dintre partile interesate de solutionarea conflictului pe cale amiabila prin procedura medierii, din proprie initiativa, la recomandarea instantei de judecata, a organului de cercetare penala poate alege un mediator autorizat dintre cei inscrisi pe Tabloului Mediatorilor Autorizati, disponibil pe site-ul Consiliului de Mediere. Mediatorul isi poate desfasura activitatea oriunde in tara, indiferent de unde este localizat biroul sau din punct de vedere geografic.

In Medias exista un tablou al mediatorilor din localitate autorizati conform legii 192/2006 cu modificarile ulterioare, afisat la sediul Judecatoriei.

Cum se desfasoara sesiunea de mediere

Exista mai multe modalitati prin care partile pot ajunge la mediator: din proprie initiativa (separat si/sau impreuna), trimisi de instanta (procuratura, angajator, etc) sau pot fi contactati direct de mediator (care ii invita la o informare despre mediere).
Sedinta de informare asupra medierii este gratuita si nu obliga partea/partile sa intre in mediere.

Daca la mediator se prezinta o singura parte care, dupa informare, isi exprima dorinta de a declansa procedura medierii, se completeaza o cerere si se semneaza un contract de premediere,a stfel incat mediatorul sa poata invita cealalta parte la o discutie.

In conditiile in care si cealalta parte vrea sa intre in mediere, mediatorul programeaza sedinta de mediere (in functie de programul partilor), la o data si ora stabilite de comun acord.

Mediatorul se intalneste in sedinta comuna cu partile, moment in care:
– se semneaza contractul de mediere;
– se descrie procesul si scopul medierii;
– asculta prezentarea fiecarei parti;
– clarifica pozitiile initiale ale partilor.

Daca mediatorul considera ca este necesar, fie in timpul sedintei comune, fie alta data, poate discuta separat cu fiecare parte, etapa in care:
– obtine informatii suplimentare;
– clarifica dorinte si nevoi;
– explica realitati;
– dezvolta optiuni;
– i se da o informatie pe care sa o  transmita celeilalte parti;

In continuarea sesiunii comune sau intr-o noua sesiune comuna:
– se schiteaza si se discuta variante de solutii;
– se negociaza si se alege solutia cea mai buna pentru parti;
– se incheie acordul de mediere.

Pentru fiecare sedinta de mediere se intocmeste si se semneaza un proces verbal de prezenta. La incheierea medierii se intocmeste si se semneaza un proces verbal de inchidere a medierii in care se specifica reultatul medierii.

Pe parcursul medierii partile pot fi asistate (fara a fi obligatoriu) de avocati. Se poate apela la serviciile unui traducator daca este cazul. In aceste situatii asistentii semneaza un acord de confidentialitate.

Pentru a fi de folos partilor, mediatorul este neutru si impartial, optimist, sensibil la aspectele delicate ale situatiei. El este cel care adreseaza intrebari neutre, reformuleaza afirmatii si raspunsuri in mod neutru, rezuma, analizeaza si expune  in mod neutru realitatea situatiei si a solutiei.

La sfarsitul medierii, inainte de a scrie acordul, mediatorul se asigura ca solutia aleasa este viabila si reprezinta vointa partilor implicate.

Concluzia, neutra, este ca medierea functioneaza. Functioneaza de zeci de ani in tarile cu grad inalt de civilizatie pentru ca societatile respective au fost educate in sensul ca implicarea directa in procesul de justitie nu poate avea decat un rezultat pozitiv atat pentru definitivarea si mentinerea unei justitii sanatoase, cat si pentru existenta unei democratii reale.

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie