Timpul medierii

 

In viata noastra, atat in plan personal cat si in plan profesional, lucrurile bune se intampla la timpul lor. Pentru a veni momentul lucrurilor bune este nevoie sa fim pregatiti pentru ele si sa fim dispusi sa le acceptam. Uneori aspectele pozitive pentru noi vin intr-un ambalaj mai putin placut, de care refuzam sa ne atingem de spaima ca vom gasi ceva si mai urat inauntru.

Dar se poate intampla si invers.

Doamna T. are o fata, Ana, pe care a fost nevoita sa o creasca singura dupa divort. Cu ajutorul mamei sale, bunica Anei, a reusit sa isi cumpere apartamentul in care locuiau ele doua si sa-i ofere Anei posibilitatea de a studia si de a se realiza profesional. Mare a fost bucuria in familie cand Ana, pe picioarele ei de acum, s-a hotarat sa se casatoreasaca cu Paul, pe care il cunostea de 2 ani. Cum Paul nu era din localitate si statea cu chirie, mama Anei si bunica ei s-au hotarat sa locuiasca impreuna, astfel incat tinerii casatoriti sa foloseasca in exclusivitate apramentul d-nei T.

Ba mai mult, d-na T. i-a donat Anei  apartamentul, cadou de nunta. Pentru a proteja orgoliul si sensibilitatea lui Paul, acestuia i-a fost inscris drept de uzufruct pe apartamentul respectiv. Astfel au fost create toate conditiile pentru a trai fericiti pana la adanci batraneti, cand moartea ii va desparti.

Doar ca despartirea s-a produs mai curand, motivul fiind unul mult mai estetic si mai placut decat moartea – o alta femeie. Nimic nou sub soare. Nu este si nu va fi Paul nici primul si nici ultimul barbat insurat care isi inseala sotia. Numai ca Paul si-a instalat amanta in apartamentul sotiei si nu a plecat de acolo nici dupa pronuntarea divortului.

Demersurile facute in instanta au fost o noua lovitura pentru Ana, deoarece chiar daca ea era proprietara apartamentului, datorita uzufructului nu putea sa-l evacueze iar pentru a renunta la uzufruct Paul cerea o suma de trei ori mai mare decat valoarea apartamentului.

Situatia era foarte tensionata si fiecare zi era un calvar pentru Ana, care acum ii reprosa mamei “generozitatea” cadoului de nunta. Se simteau in corzi. La un moment dat chiar au discutat ca Ana sa vina si ea la bunica ei si sa-l lase pe Paul in apartament. Ana era disperata.

«Au inteles inca de la prima intalnire cu mediatorul ca aceasta este sansa lor»

Bunica Anei, pasionata de stiri, urmarind un interviu cu un mediator, le-a dat sugestia de a se informa despre mediere. Altceva decat instanta insemna o gura mare de aer pentru ele. Era speranta.

Au inteles inca de la prima intalnire cu mediatorul ca aceasta este sansa lor si au declansat medierea. Pentru sustinerea Anei si reechilibrarea pozitiilor, mediatorul a propus ca mama si bunica sa locuiasa impreuna cu Ana, Paul si amanta acestuia. Dornice s-o ajute pe Ana, au facut mutarea si au locuit toti cinci intr-un apartament cu trei camere si in care, pana atunci, Ana fusese in minoritate. Certurile erau la ordinea zilei si cuvintele aruncate din ce in ce mai grele. Cand Paul a mers la informarea privind medierea, ceea ce a aflat ca se poate face in mediere a insemnat pentru el rezolvarea situatiei nebune in care se afla – amanta il ameninta deja cu despartirea daca nu se muta de acolo, iar el nu vroia sa plece cu mana goala.

Odata intrati in mediere Ana si Paul, constienti ca aceasta e  Solutia clara si simpla pentru ei, au tranzactionat cu usurinta si au cazut de acord ca Ana sa ii plateasca lui Paul jumatate din valoarea acceptata de ei a apartamentului pentru renuntarea lui Paul la uzufruct, in termen de 6 luni de la obtinerea extrasului de carte funciara liber de sarcini. Totodata Paul se obliga sa paraseasca apartamentul in 72 de ore de la semnarea acordului si ambii au renuntat la orice cale de atac.

E timpul medierii pentru ca suntem oameni, avem constiinta si putem obtine ce ne dorim fara a face rau. Este timpul medierii, ca sa ne facem viata mai frumoasa si mai placuta.

Si e vorba de viata noastra, singura pe care o avem.

Stancu Anca

Mediator

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie