Cum se incaseaza prejudiciile cauzate si recuperate. Acoperirea integrala a prejudiciului injumatateste pedeapsa

 

Ministerul Finantelor Publice a stabilit, printr-un ordin publicat recent, in ce fel se vor incasa prejudiciile cauzate de fapte de evaziune fiscala care au fost recuperate.

Ordinul MFP nr. 1076/2012 privind incasarea sumelor reprezentand prejudiciul cauzat si recuperat potrivit prevederilor art. 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale a fost publicat din Monitorul Oficial nr. 558, din 8 august 2012.

Art. 10 mentionat anterior da posibilitatea celor care au savarsit o infractiune de evaziune fiscala sa beneficieze de o injumatatire a pedepsei daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la primul termen de judecata, acopera integral prejudiciul cauzat. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar.

Ordinul publicat recent de MFP stabileste tocmai modalitatea in care aceste sume de bani vor fi incasate de catre stat.
Conform preverilor din actul normativ, care intra in vigoare in 11 august, pentru incasarea banilor recuperati se deschide la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale in raza carora se afla domiciliul invinuitului/inculpatului contul 50.86.09 „Disponibil din sume incasate reprezentand prejudiciul cauzat si recuperat in conditiile art. 10 din Legea nr. 241/2005”, codificat cu codul de identificare fiscala al acestuia. Contul se deschide la solicitarea organelor fiscale competente ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Sumele incasate in acest cont se transmit zilnic de unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului, in sistem informatic, organelor fiscale.

De asemenea, actul normativ precizeaza ca sumele care se afla in conturile deschise la institutiile bancare, depuse de persoanele care au calitatea de invinuit ori inculpat in cauze avand ca obiect savarsirea unor infractiuni de evaziune fiscala, pot fi transferate in contul 50.86.09, codificat cu codul de identificare fiscala al invinuitului/inculpatului.

Avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie