TVA de plata devine exigibil la 120 de zile de la încasare, chiar daca nu s-a achitat factura

 

Firmele cu cifra de afaceri sub 2,25 milioane de lei vor fi obligate de anul viitor sa treaca la sistemul TVA la încasare si sa achite si sa încaseze facturile numai prin banca, în timp ce marile companii nu vor putea sa-si deduca TVA-ul din relatia cu firmele mai mici daca nu le platesc facturile.

Toate companiile cu cifra de afaceri sub 2,25 milioane lei vor fi, teoretic, obligate sa achite facturile si sa încaseze contravaloarea facturilor emise prin virament bancar. În cazul în care obligatiile se sting prin plata în numerar se aplica sistemul de exigibilitate a TVA la facturare.

Dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila de la o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la încasare conform prevederilor art. 1342 alin. (3) – (8) este amânat pâna în momentul în care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau”, se mai spune proiectul de ordonanta.

Coroborate, cele doua prevederi citate anterior sugereaza ca indiferent de natura furnizorului si a beneficiarului, sistemul TVA ar putea fi considerat la facturare daca pe factura se va preciza ca plata se face în numerar.

În cazul firmelor cu cifre de afaceri sub2,25milioane lei, TVA de plata devine exigibil la 120 de zile de la încasare, chiar daca nu s-a achitat factura.

Mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie