Management privat la Romgaz si Transgaz de Anul Nou

 

Sediu Transgaz Medias, Foto: monitorulsb.ro

Potrivit memorandumului încheiat de Guvern cu FMI, termenul pentru numirea conducerii Electrica Furnizare si a CE Oltenia este sfârsitul lunii septembrie.
La Romgaz, Nuclearelectrica si Transgaz vor fi selectati administratori si directori generali pâna la sfârsitul anului.
Hidroelectrica va avea un nou director general imediat dupa ce va iesi din insolventa.

Calendarul numirii managerilor privati la marile companii de stat a fost stabilit de Guvern cu FMI prin încheierea unui memorandum, primele companii care vor beneficia de astfel de servicii fiind Electrica Furnizare si Complexul Energetic Oltenia.
Astfel, potrivit documentului citat de Mediafax, companiile Electrica Furnizare si CE Oltenia vor avea director general pâna la sfârsitul lunii septembrie, iar la Romgaz, Nuclearelectrica si Transgaz vor fi selectati administratori si directori generali pâna la sfârsitul anului.
În ceea ce priveste Hidroelectrica, aceasta va avea un manager privat imediat dupa iesirea din insolventa. „Pentru Hidroelectrica, numirea unui director general va fi facuta imediat dupa ce compania va iesi din insolventa”, se spune în document.

Hidroelectrica a intrat în insolventa pentru datorii infime

Hidroelectrica a intrat în insolventa, la 20 iunie, la cererea Consiliului de Administratie. Potrivit sindicatului Hidrosind, cererea a fost motivata prin existenta unor creante catre „Apele Române” – 200 mil. lei, Nuclearelectrica – 28 mil. lei, CE Turceni – 30 mil. lei si dividende neacordate actionarilor – 200 mil. lei.
În legatura cu datoriile neplatite catre „Apele Române”, Hidrosind sublinia ca „Hidrosind si Hidroelectrica se afla în proces cu Guvernul României, fiind atacata legalitatea HG 1202/2010 prin care se mareste de 4 ori redeventa la apa uzinata”.
Potrivit liderului de sindicat, Nicolae Aurariu, pentru datoriile neplatite catre CE Turceni exista deja „un acord de reesalonare a platilor”, iar pentru cele datorate Nuclearelectrica „în bugetul Hidroelectrica sunt constituite provizioane”.

Romgaz este investigata

În ceea ce priveste Romgaz, Ministerul Economiei a anuntat ca, în urma verificarilor derulate, „au fost descoperite o serie de cheltuieli nejustificate”, cuantumul acestora atingând aproximativ 53 mil. euro. Astfel, s-au constatat abateri de la legalitate si regularitate în privinta unor plati nejustificate pentru achizitia de utilaje si echipamente în valoare totala de 123.174.221 lei, 8,5 mil. lei pentru sponsorizarea unor organizatii sportive, 5,5 mil. lei pentru „reclama si publicitate”, înca 1,464 mil. lei pentru reclama si publicitate, 470.000 lei pentru protocol si… 3.797.000 lei pentru închirierea salilor de conferinte. Cheltuielile cu deplasarea si diurna s-au ridicat anul trecut la 8,6 mil. lei si 88,44 mil. lei alte cheltuieli cu serviciile executate de terti.

Profesionisti si pentru 11 companii controlate de Ministerul Transporturilor

Guvernul s-a angajat fata de FMI sa schimbe directorii unor companii de stat cu manageri profesionisti, prin procese de selectie bazate pe competenta.
De asemenea, procesul de recrutare a conducerii profesioniste vizeaza si 11 companii controlate de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.
La companiile din subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii a fost angajata o firma de resurse umane care va selecta candidati calificati pentru consiliile de administratie si conducerile a 11 societati din portofoliu, inclusiv la CFR Calatori si CFR Infrastructura. Vom desemna noi echipe profesioniste de conducere pâna la finele lunii septembrie„, se mai spune în memorandum.

Sefi profesionisti, numiti în 9 luni

Guvernul vrea sa modifice legislatia privind guvernanta corporatista la companiile de stat, astfel încât conducerea profesionista sa fie numita în cel mult 9 luni de la intrarea în vigoare a legii, dar vrea sa excepteze trei companii, pe chestiuni de aparare, ordine publica si siguranta nationala.
Modificarile vizate vor impune companiilor de stat sa implementeze prevederile de numire a consiliilor de administratie profesioniste si a directorilor generali profesionisti si sa încheie acest proces în cel mult noua luni. Mai mult, modificarile vor specifica faptul ca numirea consiliilor de administratie interimare si a directorilor generali interimari va fi facuta numai pe o perioada limitata de timp„, se arata în memorandumul de politici economice si fiscale semnat de Guvern cu Fondul Monetar International (FMI).

Afrodita Cicovschi, Curierul National.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie