Cristi Danilet: Sunt si ramân un sustinator al medierii, fara îndoiala
Judecatorul Cristi Danilet face parte din Consiliul Superior al Magistraturii, ca membru ales din partea judecatorilor.
Inainte de CSM, domnul Cristi Danilet a fost vicepresedinte al Judecatoriei Oradea. In acea perioada a scris si „Ghidul de mediere pentru magistrati”.
Fervent sustinator al medierii, judecatorul Cristi Danilet a acordat, in exclusivitate, un interviu pentru MediereNet.
MediereNet: Cum este vazuta medierea din perspectiva unui magistrat cu experienta?
Cristi Danilet: Desi legea privind medierea a aparut si e în vigoare din 2006 si se aplica din 2008, medierea este înca o mare necunoscuta, si pentru publicul larg, si pentru magistrati. Nu exista înca încrederea judecatorului si procurorului într-o noua profesie care are legatura cu justitia, care poate ajuta foarte mult justitia, dar unde lipseste deocamdata o strânsa colaborare personala si institutionala mediatori-magistrati.
MediereNet: Cum va ajuta pe dumneavoastra medierea, din punct de vedere profesional?
Cristi Danilet: Acum medierea este un motiv sa ma întâlnesc la diverse evenimente cu mediatori pe care sa îi încurajez sa profeseze si sa le arat câteva actiuni concrete. Am facut asa ceva când eram vicepresedinte la Oradea, unde am dezvoltat un program local de colaborare judecatori-mediatori, soldat cu încheierea unui protocol nu numai între instanta si asociatiile profesionale ale mediatorilor din zona, dar care a si coalizat cele patru astfel de asociatii care au început sa desfasoare actiuni comune de formare si informare. Dar în prezent nu mai sunt dispus sa particip la astfel de conferinte sau seminarii care în general se finalizeaza cu discursuri gen “cât de necesara e medierea, dar ce probleme de implementare a ei avem”, ci vreau sa particip în grupuri de lucru unde sa se discute în concret care e problema si care e solutia ca sa miscam un urias sistem conservator. Trebuie sa cladim multa încredere si trebuie sa facem multa informare, ceea ce exclude într-o prima perioada obtinerea de câstig material de catre mediatori.
MediereNet: Exista efecte vizibile in instanta, atunci cand se apeleaza la mediere?
Cristi Danilet: Medieri în instanta au loc foarte rar. Dar unde au loc, efectele sunt vizibile: doi justitiabili pe care altfel îi astepta un proces de câtiva ani si-au rezolvat problema în câteva zile, li se dau înapoi banii platiti drept taxa de timbru si sunt multumiti de solutie. Cel mai satisfacut e magistratul: pentru el, un dosar rezolvat prin mediere e un dosar solutionat si poate sa se concentreze în acele cauze care sunt cu adevarat importante, cu probleme de fapt si de drept care chiar reclama expertiza unui judecator.
MediereNet: Medierea este doar o alternativa a instantei?
Cristi Danilet: Pentru mine ca magistrat medierea este un mijloc prin care pot scapa rapid de multe dosare care, în general, nu prezinta mare importanta din punct de vedere al mizei procesului, sau care ating probleme familiare extreme de sensibile unde nu prea e bine sa intervina un tert în public – ma refer aici la judecator. Pentru mine ca cetatean, medierea e un mijloc prin care sper ca în viitor societatea sa evolueze, oamenii sa fie mai toleranti, mai politicosi, mai împaciuitori.
MediereNet: Ce efect ar trebui sa aiba modificarile legii medierii asupra participarii la mediere?
Cristi Danilet: Pentru ca înca nu se apeleeaza destul la mediere, s-au facut doua modificari importante. Una în 2010, cand legea a impus organelor judiciare sa faca o informare generala partilor din dosare cu privire la mediere. Si una recenta, care va intra în vigoare în ianuarie 2013, cand anumite categorii de cauze nu vor mai putea fi solutionate de judecator sau procuror decât daca mai întâi partile au participat la o sedinta de informare despre mediere. Speram ca în acest fel informarile sa nu fie doar formale, ci sa aiba ca efect interesarea justitiabilului în a încheia contracte de mediere.
MediereNet: Amanarea intrarii in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila schimba termenele de aplicare a noilor modificari a legii 192/2006?
Cristi Danilet: Nu. Legea 115/2012 îsi produce efectele si fara NCpciv, doar ca trebuie facute unele mici ajustari ce pot avea loc si pe cale de ordonanta de urgenta. Sper ca noul ministru al justitiei, Mona Pivniceru, care a fost judecator si chiar membru într-o organizatie profesionala care a sustinut medierea, sa faca demersurile necesare
MediereNet: Ce beneficii poate aduce informarea obligatorie?
Cristi Danilet: E clar ca partile, fiind “fortate” sa participe la o sedinta de familiarizare despre mediere, exista mult mai multe sanse sa îsi dea ulterior acordul pentru a participa la mediere. Si asta pentru ca judecatorul nu poate face, dupa cum am aratat, decât o informare generala, pe când informarea despre mediere va fi una specifica cazului respectiv. În mod cert numarul de medieri va creste.
MediereNet: Ce credeti ca ar trebui sa faca mediatorii in plus fata de ceea ce fac deja?
Cristi Danilet: E nevoie de crearea unei constiinte cu privire la noul corp profesional creat. Toti trebuie sa traga în aceeasi directie: informare a publicului si colaborare cu magistratii. Asta pe termen scurt. Caci pe termen mediu e nevoie de alcatuirea unui plan de actiune care sa cuprinda masuri concrete si responsabilitati atribuite Consiliului de Mediere, organismelor profesionale ale mediatorilor, dar si celorlalte institutii cu privire la diseminarea informatiilor despre mediere si reusita medierii. Iar pe termen lung e nevoie ca medierea sa fie sustinuta, sa auda de ea si spitalele, scolile, primariile, prefecturile, politia, ministerele etc. Eu sunt dispus sa ajut la conceperea unui astfel de document strategic.
MediereNet: Pozitia pe care o detineti va mai permite, ca timp, sa promovati in continuare medierea si sa participati la evenimente legate de mediere?
Cristi Danilet:Ca membru CSM, deja am demarat actiuni concrete de sprijinire a medierii: am sustinut încheierea unui protocol de colaborare cu Consiliul de Mediere, ceea ce s-a si întâmplat anul trecut, am impus ca în Raportul pe starea justitiei ce se întocmeste de CSM anual sa fie o rubrica referitoare la mediere, am redactat un ghid de mediere pentru magistrati (Ghidul de mediere pentru magistrati se gaseste si pe Medierenet.ro-n.r), am postat pe blogul meu mai multe articole despre mediere, am participat la mai multe emisiuni si conferinte despre mediere, am avut întâlniri cu Consiliul de Mediere si cu mediatori. Sunt si ramân un sustinator al medierii, fara îndoiala.
MediereNet
Niciun comentariu
[…] http://www.medierenet.ro/2012/09/13/cristi-danilet-sunt-si-raman-un-sustinator-al-medierii-fara-indo… […]
[…] Cristi Danilet: Sunt si ramân un sustinator al medierii, fara îndoiala – MediereNet.ro. Share this:FacebookLinkedInTwitterEmailPrint Categories: despre mediere | Tags: mediere, sustinere “Legea Medierii”, obligatorie /* */ Cancel Reply […]