Conferinta comitetului militar al NATO de la Sibiu

 

Înalti oficiali militari ai NATO, în frunte cu generalul danez Knud Bartels, presedintele Comitetului Militar al NATO, s-au aflat în weekend la Sibiu, aceasta fiind prima reuniune a sefilor Apararii în acest format, dupa summit-ul NATO de la Chicago.

Knud Bartels

Înaltii oaspeti au ajuns la Sibiu vineri si fost cazati la Hilton, singurul hotel de 5 stele din Sibiu, situat în afara orasului, la iesirea spre localitatea Rasinari. Primirea oficiala a avut loc vineri, în Piata Mare a Sibiului. Trei autocare i-au adus în piata pe înaltii oficiali si pe sotiile acestora. Pentru oaspeti a fost pregatita o parada impresionanta de catre Regimentul 30 Garda „Mihai Viteazul”, unitate de elita a Armatei Române.

Dupa parada, oficialii au fost primiti de primarul Klaus Iohannis, chiar la sediul Primariei. „Le-am povestit ceva despre istoria Sibiului, despre Sibiu, despre Capitala Culturala si am avut impresia ca le place. În general, s-au aratat încântati de Sibiu. Majoritatea au venit pentru prima data în Sibiu,iar multi dintre ei au fost pentru prima data în România„, a spus, la finalul întâlnirii, primarul Sibiului. Vineri seara a fost programata cina oficiala de bun venit, la restaurantul Hotelului Împaratul Romanilor, chiar în centrul Sibiului, lucrarile conferintei desfasurându-se sâmbata.

Ajutor pentru guvernul de la Kabul

Discutiile din cadrul conferintei de la Sibiu s-au axat pe Planul Strategic pentru Afganistan al Aliantei, validat de sefii de stat si de guvern la summitul de la Chicago. Asa cum s-a convenit la Chicago, este în desfasurare planificarea initiala pentru o noua misiune, care va consta în instruirea, consilierea si sprijinirea Fortelor Nationale de Securitate Afgane. Sefii statelor majore din tarile membre au discutat  despre planul implicarii NATO în Afganistan dupa 2014, care va constitui baza de informatii militare necesare Consiliului Nord-Atlantic în vederea stimularii unei planificari viitoare mai detaliate.

La misiunea de dupa 2014 va lua parte si tara noastra. „România a hotarât deja sa-si mentina implicarea în Afganistan dupa 2014, nivelul la care se va face aceasta si trupele implicate urmeaza sa fie discutate ulterior. Vom ajuta guvernul afgan pentru a-si mentine stabilitatea în tara„, a declarat general-locotenent Stefan Danila, seful statului major general, dupa conferinta comitetului militar al NATO de la Sibiu.

Oficialii militari s-au simtit bine la Sibiu

Pe lânga întâlnirile oficiale, demnitarii au admirat si orasul considerat drept unul dintre cele mai frumoase din România. Acestia au vizitat Muzeul Brukenthal si Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, iar sotiile lor au mers sâmbata la cetatea de la Alba Iulia. La finalul conferintei, organizatorii au primit felicitari. „În numele tuturor statelor membre NATO, tin sa multumesc pentru felul în care au avut grija de noi oficialitatile locale din orasul Sibiu„, a spus generalul Knud Bartels, presedintele Comitetului Militar al NATO.

Ramona Gaina, Adevarul

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie