Ghid privind informarea prealabila
In data de 16 septembrie 2012 a avut loc o sedinta extraordinara a membrilor Consiliului de mediere. Principalul motiv a fost acela ca sunt necesare clarificari si demersuri oficiale pentru a asigura transpunerea in practica a Legii 115/2012 de modificare si completare a Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator.
Principala modificare adusa legii este ca a fost instituita obligativitatea partilor de a se prezenta la o sedinta de informare privind avantajele medierii, informare sustinuta de un mediator.
Membrii Consiliului au adoptat urmatorul demers pentru clarificarea prevederilor privind informarea prealabila obligatorie:
1) au fost transmise invitatii la MJ si CSM sa participe la discutii privind transpunerea Legii 115/2012;
2) a fost constituit un grup de discutii cu CSM si MJ, condus de presedintele Consiliului de mediere;
3) a fost adoptata o propunere de Ghid privind informarea prealabila.
Forma de Ghid adoptata de membrii Consiliului reprezinta un document pe baza caruia se va discuta cu CSM si MJ cum se va face informarea prealabila, astfel incat mediatorii sa nu se transforme in „sponsori” ai bugetului national din care ar fi trebuit sa fie alocate fonduri pentru educarea publicului in ce priveste medierea.
In forma agreata ieri in sedinta Consiliului, se propune ca Procesul verbal de informare prevazut de Legea 115/2012 sa se elibereze doar daca la informare participa TOATE partile implicate intr-un litigiu (posibil in sedinte separate sau impreuna, dupa caz). Astfel, mediatorul va asigura si un sprijin solicitantilor pentru a identifica mai bine partea/ partile cu care se afla in disputa.
Acestea sunt argumentele de la care se va porni in discutiile cu CSM si MJ, urmand ca dupa aceasta Consiliul sa adopte eventual un ghid de procedura privind informarea despre avantajele medierii, facuta fara a pretinde onorariu.
Anca Elisabeta Ciuca
Membru
Consiliul de mediere
Niciun comentariu
[…] “Forma de Ghid adoptata de membrii Consiliului reprezinta un document pe baza caruia se va discuta cu CSM si MJ cum se va face informarea prealabila, astfel incat mediatorii sa nu se transforme in “sponsori” ai bugetului national din care ar fi trebuit sa fie alocate fonduri pentru educarea publicului in ce priveste medierea”, se arata intr-un comunicat al Consiliului de Mediere. […]