Lascu Ioan: Nu inteleg retinerea organelor judiciare in a folosi beneficiile medierii pentru cetateni

 

Profesorul universitar doctor Lascu Ioan, a fost timp de peste 30 de ani prim-procuror la Parchetul Medias, jud.Sibiu. In prezent magistrat pensionar, continua sa predea cursuri la Facultatea de Drept, Stiinte Sociale si Politice a Universitatii Alma Mater din Sibiu.
Magistrat cu experienta in drept penal,premiat cu „Meritul Judiciar” clasa I, Lascu Ioan a acordat un interviu pentru revista de mediere MediereNet.

MediereNet: Care sunt infractiunile pentru care retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala si pentru care este aplicabila procedura medierii?
Lascu Ioan: Este indeobste cunoscut ca medierea, ca institutie juridica, este o forma care mijloceste o intelegere intre doua parti adverse, fie ele persoane fizice sau persoane juridice. Atat legea organica a medierii, cat si legea 202/2010 privind unele masuri de accelerare a solutionarii proceselor, ca si Noul Cod de Procedura Penala, reglementeaza medierea ca o posibilitate a renuntarii la pretentiile civile, a recunoasterii de catre inculpat a pretentiilor partii civile, precum si a incheierii unor tranzactii sau a unui acord de mediere. In procesele penale, atat in faza de cercetare penala, cat si in faza de judecata, procurorul, respectiv judecatorul, pot invita partile la o sedinta de informare cu privire la avantajele folosirii acestei proceduri. Desi medierea nu este obligatorie, in vederea solutionarii pe cale amiabila a litigiului, procurorul sau judecatorul trebuie sa explice partilor despre avantajul acestei medieri. Aceasta se impune, in special, la infractiunile care se urmaresc la plangerea prealabila a partilor, si pe care imi permit a le evidentia:

  • violarea de domiciliu in forma simpla
  • amenintarea
  • violarea secretului corespondentei
  • divulgarea secetului profesional
  • abandonul de familie
  • calomnia
  • furtul intre soti sau intre rudele apropiate
  • abuzul de incredere

MediereNet: Care este parerea dumneavoastra, de specialist in domeniul dreptului penal, despre folosirea medierii in cauzele penale prevazute de lege?
Lascu Ioan: Institutia juridica a medierii este folosita in majoritatea statelor moderne, democratice, ca o modalitate rapida de solutionare a unor conflicte ivite intre indivizi, care sa satisfaca interesele ambelor parti. Romania, in tendinta sa de modernizare a legislatiei, a facut foarte bine cand a regelemntat aceasta institutie juridica. Folosirea ei si in domeniul dreptului penal este benefica, fiindca scurteaza durata proceselor si cheltuielilor inutile pentru parti. Din pacate aceasta institutie este mai putin folosita de procurori si judecatori, desi le este la indemana si le-ar putea usura activitatea. Dar poate fi si o explicatie, ca institutia fiind mai nou reglementata, pot exista reticente, din diverse motive, in a fi implementata.

MediereNet: D-le profesor, solutionarea prin mediere a laturii civile a unei cauze penale, poate influenta in bine, sanctiunea penala ce urmeaza a fi aplicata?
Lascu Ioan: In mod sigur da. In faza de urmarire penala, in cauzele pentru care legea prevede posibilitatea folosirii medierii, daca este solutionata partea civila, procurorul-daca partile nu se impaca pe latura penala- poate aplica o sanctiune administrativa, fara a mai dispune inculparea sa si trimiterea in judecata. In faza de judecata, daca partile isi solutioneaza latura civila pe calea medierii si se impaca pe latura penala, judecatorul ia act de medierea dintre parti si dispune incetarea procesului penal. Daca partile si-au solutionat latura civila pe calea medierii, dar nu inteleg sa se impace pe latura penala, atunci, la individualizarea pedepsei, judecatorul poate retine ca circumstanta atenuanta judiciara, solutionarea despagubirii civile pe calea medierii si, implicit, sa dea o sanctiune mai blanda.

MediereNet: Cum vedeti colaborarea intre procurori, judecatori si mediatori?
Lascu Ioan: Evident, ca benefica, atat la nivel institutional, pentru ca scurteaza durata procesului penal, cat si pentru parti, pentru ca le scuteste de cheltuieli inutile materiale, morale si de timp.

MediereNet: Care poate fi influenta noilor prevederi penale si procesual penale in materia medierii?
Lascu Ioan: Asa cum aminteam mai inainte, un prim pas s-a facut prin Legea 202/2010 cu privire la asa-zisa mica reforma in justitie, care reglementeaza aceasta institutie si in materia penala. Noul cod de procedura penala in art.16 alin.1 si art.23 reglementeaza acordul de mediere ca o modalitate de solutionare a laturii civile a unei cauze penale, intre inculpat, partea civila si partea responsabila civilmente, dar si ca o modalitate de incetare a procesului penal, daca partea vatamata isi retrage plangerea sau a intervenit si impacarea partilor.

MediereNet: Stiti daca exista in practica penala cauze a caror latura civila a fost solutionata prin mediere?
Lascu Ioan: Dupa cate cunosc, la nivel local, nu exista spete in acest sens. Nu cunosc ponderea la nivel national. Asa cum am mai precizat, exista o retinere in practica organelor judiciare de a apela la mediere. Nu inteleg aceasta retinere avand in vedere beneficiile medierii.

MediereNet: Considerati ca este suficient mediatizata mediarea?
Lascu Ioan: Buna intrebare. Iata ca ati si gasit o raspunsul la o parte din retinerea organelor judiciare. Insuficienta mediatizare a acestei institutii poate fi o cauza. Ca atare se impune o mai buna abordare publica, prin orice mijloace media, pentru ca se cunoaste retinerea romanilor cand e vorba de ceva nou.

Lascu Ioan a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Babes-Balyai din Cluj Napoca in anul 1970. In 1982 a obtinut titlul de Doctor in Drept cu o lucrare in Drept Constitutional. De la terminarea facultatii si pina la pensionare( 1970-2010) a lucrat ca procuror. Timp de 30 de ani a fost prim-procuror la Parchetul Medias, judetul Sibiu. Din 1996 preda in invatamantul universitar, calector universitar, apoi conferentiar univeristar si din 2009, profesor universitar.
Profesorul Lascu Ioan a scris peste 90 de articole la reviste de specialitate: Revista Dreptul, Revista de Drept Penal, Revista de Drept Comercial si a redactat peste 15 lucrari juridice: cursuri univeristare si alte lucrari de drept, este autor de comunicari stiintifice, simpozioane si interviuri.

MediereNet

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie