Probleme practice la stabilirea domiciliului minorului
Avem placerea sa va propunem un subiect ce face referire la stabilirea locuintei minorului – la o anume adresa fizica sau la un anume parinte care poate sa isi schimbe adresa?
Întrebare de la un judecator:
Potrivit art.400 NCC locuinta copilului minor se stabileste la parintele cu care locuieste în mod statornic. În dispozitivul hotarârilor ce le vom pronunta este suficient sa precizam „Stabileste locuinta minorului X la domiciliul/resedinta mamei/tatalui”? Sau este nevoie ca acest domiciliu/resedinta sa fie individualizata cu nr. de strada, imobil, etaj, apartament? Daca aratam doar „domiciliul/resedinta mamei/tatalui” dispozitivul este un pic neclar. Parintele poate avea domiciliul legal la o adresa, locuieste 11 luni pe an în Italia unde munceste, iar când vine acasa de sarbatori locuieste efectiv la domiciliul parintilor. Astfel, pot aparea neclaritati cu privire la locul unde trebuie sa se afle copilul minor. Daca precizam o adresa exacta, ori de câte ori parintele se va muta va trebui sa sesizeze instanta cu o cerere de stabilire a locuintei la noua adresa. Multumesc pentru raspuns.
Raspuns
În mod cert în lege se vorbeste de o adresa fizica clar identificabila. De altfel conform algoritmului de scoring judecatorul trebuie sa verifice care dintre cei doi parinti are o situatie locativa mai buna (de exemplu unul are o casa proprietate personala iar celalalt sta în chirie fara acte si schimba resedinta în medie o data la fiecare 6 luni de zile). Manualul de implementare al custodiei comune propune o frazare standard de genul:
„Instanta decide ca locuinta minorului sa fie la adresa din (…) si obliga parintele rezident sa obtina acordul parintelui nerezident cu privire la orice schimbare a locuintei la o alta adresa situata la mai mult 5 km distanta de locul unde instanta a stabilit locuinta copilului ori de locul unde, ulterior deciziei instantei de judecata, parintii au decis de comun acord ca minorul sa locuiasca statornic. În cazul în care cei doi parinti nu pot ajunge la un acord privitor la modificarea locuintei în conditiile de mai sus, parintele care cere modificarea locuintei va trebui sa apeleze la instantei de judecata pentru a lua o decizie. Schimbarea locuintei minorului la o adresa situata la mai putin de 5 km distanta de locul unde instanta a stabilit locuinta copilului ori de locul unde, ulterior deciziei instantei de judecata, parintii au decis de comun acord ca minorul sa locuiasca statornic, se poate realiza de catre parintele rezident chiar si în lipsa acordului parintelui nerezident cu obligatia ca parintele rezident sa informeze parintele nerezident. Orice schimbare a locuintei trebuie notificata biroului de evidenta a populatiei în termen de 15 de zile de la eveniment”
Ideea ca locuinta copilului trebuie identificata la o adresa fizica se regaseste si în avizul CSM din data de 03.07.2012 privitor la modificarea legii 272/2004. Acest aviz poate fi consultat aici.
Temerea exprimata mai sus ca, odata stabilita locuinta minorului în mod explicit, ea nu va mai putea fi modificata decât tot apelând la instanta nu este justificata. O frazare de genul celei de mai sus, poate evita usor acest lucru, lasând libertate parintelui rezident sa schimbe, daca este cazul, locuinta minorului în interiorul razei de competenta a instantei, fara a fi nevoie de modificarea adresei de catre instanta, cu o simpla notificare adresata parintelui nerezident.
Se poate prezuma ca modificarile locuintei copilului într-o arie georgrafica restrictionata, cum este aria de competenta a instantei, nu este de natura a dauna relatiilor copilului cu celalalt parinte, în timp ce o mutare la distanta mai mare (alta localitate în afara ariei de competenta a instantei) este de natura a crea probleme parintelui nerezident în a mai putea accesa pe minor.
Prin urmare o astfel de practica judecatoreasca care ar stabili în clar resedinta copilului, ar permite modificare ei oricând, daca exista acordul ambilor parinti sau daca modificarea nu implica schimbarea competentei teritoriale a instantei, va da flexibilitate parintilor rezidenti care stau în chirie de a schimba locuinta atunci când contractele de închiriere expira, îi va proteja pe parintii rezidenti de potentiale sicane din partea parintilor nerezidenti, vor proteja legaturile personale ale copiilor cu parintii nerezidenti si vor asigura faptul ca instantele nu vor fi bombardate cu cereri nenecesare de a încuviinta locuinta minorului la alta adresa.
Textul propunerii legislative a ARPCC poate fi consultat aici.
Cu deosebita consideratie,
Colectivul ARPCC
1 comentariu
Daca minorul in varsta de 15 ani doreste mutarea la tatal sau, mutare care implica o distanta de 30 de km fata de resedinta actuala precum si peste 30 km fata de unitatea de invatamant unde este inscris, cum se poate efectua?
Exista posibilitatea ca prin mediere sa se ajunga la un acord intre parinti privind domiciliul si suportarea tuturor cheltuilleor cheltuililor pentru copil – meditatii, activitati extra scolare etcv?