Asta e

 

Des, foarte des aud oamenii punând peste discutii neplacute “capacul” lui “Suntem oameni diferiti, avem perceptii diferite, asta e”.  Ca sa fiu în totalitate sincera, m-am surprins si pe mine facând exact acelasi lucru. Sa fim întelesi: departe de mine sa condamn diversitatea de opinii/ perceptii. Ceea ce mie îmi atrage atentia în mod neplacut este ultima parte: “asta e”.

“Asta e” blocheaza orice posibila tentativa de a aduce cele doua seturi de perceptii în acord. A le aduce în acord nu înseamna a nega o perceptie în “favoarea” celeilalte, nu înseamna a decide cine “are dreptate” si cine “greseste” – înseamna pur si simplu sa existe bunavointa întelegerii reciproce si gasirea unei cai prin care cele doua opinii sau seturi de perceptii pot fi explicate, acceptate si eventual corectate – în cazul în care din confruntarea cu realitatea posesorul perceptiei constata ca poate face asta.

“Asta e” blocheaza parteneriate, ucide colaborarea. “Asta e” duce la conflict. “Asta e” închide comunicarea.

“Asta e” e un alt fel de a-i spune celuilalt ca nu are decât doua variante: sa se resemneze sau sa dispara. Cu alte cuvinte, nimic din ce ar putea spune sau face nu ar putea schimba fatidicul “asta e”.

Suntem oameni diferiti, avem perceptii diferite. Desigur. Daca însa vrem sa lucram împreuna, va trebui sa admitem ca un simplu “asta e” nu e o optiune. Indiferent cât de sefi suntem, cât de puternici si siguri pe noi; indiferent cât de ocupati sau cât de grabiti sa ne atingem scopurile – în cazul în care nu vrem sa ramânem singuri, trebuie sa învatam sa explicam si sa-l ascultam pe celalalt.

Poate ca într-adevar uneori chiar “asta e” si nimic nu poate fi negociat, însa un pic de timp alocat oferirii unor explicatii si ascultarii unei alte opinii, chiar daca nu schimba prea mult starea de fapt, poate construi relatia.

Ana Glavce, Portalhr.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie