Conf. univ. dr. Brindusa Gorea: Cea mai buna pledoarie pentru mediere este însasi medierea
Conf. univ. dr. Brindusa Gorea, Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mures, este tanarul decan al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii. Brindusa Gorea este mediator. Dedicata si implicata activ in sustinerea si implementarea medierii, a intodus studiul medierii in programa Facultatii de Drept pe care o conduce. Chiar daca are un program foarte incarcat, Brindusa Gorea a acordat un interviu pentru MediereNet, prima revista online de mediere din Romania.
MediereNet: Exista in planul de invatamant al Universitatii Dimitrie Cantemir cursuri despre mediere?
Brindusa Gorea: Suntem prima universitate din România care, înca din 2009, ofera studentilor sai un curs de mediere în cadrul Facultatii de Drept. Din câte stiu, începând cu anul universitar precedent, exemplul nostru a început sa fie urmat si de alte universitati din tara. La nivel de studii masterale, Universitatea „Dimitrie Cantemir” are o oferta si mai diversificata, si nu numai la masteratele din domeniul dreptului: un curs de Managementul conflictelor, unul de Proceduri alternative de solutionare a litigiilor si unul de Organizare a arbitrajului privat si a activitatii de mediere în România.
MediereNet: Care au fost motivele pentru care a fost introdus un curs despre mediere in planul de invatamant?
Brindusa Gorea: Universitatea noastra îsi face un obiectiv permanent din adaptarea curriculei la nevoile reale de pe piata muncii. Planurile de învatamânt sunt revizuite anual, în concordanta cu realitatea sociala. O data ce medierea a început sa fie si în România o modalitate legitima de solutionare a litigiilor, introducerea unei asemenea discipline în planul de învatamânt a fost un pas logic. Am urmarit în felul acesta sa îi educam pe viitorii juristi nu numai în directia „traditionala” a transarii judiciare a disputelor, ci si în spiritul solutionarii lor amiabile. Am încercat sa le deschidem accesul catre acea zona pe care justitia este nevoita sa o ignore: interesele partilor, cauzele si urmarile conflictelor sociale, si anume cele care preceda si continua episodul procesului judiciar. Un jurist care îsi limiteaza interesul la petitele din cererea de chemare în judecata si la dispozitivul sentintei este ca un chirurg care renunta la analizele pre-operatorii si la tratamentul post-operatoriu.
MediereNet: Ce credeti ca ar trebui sa stie studentii despre mediere?
Brindusa Gorea: În primul rând, ca exista o asemenea alternativa la procesul judiciar! Într-o tara care abia a împlinit 6 ani de „atestare legislativa” a unei institutii care nu a existat anterior, acesta este deja un progres, în opinia mea. Este de datoria tuturor facultatilor de drept din România sa ofere studentilor macar minimul de informatie privind aceasta procedura si avantajele sale pentru profesionistii dreptului, pentru stat si pentru întreg corpul social. Personal, atunci când le predau studentilor cursul de mediere, nu încerc sa îi conving despre aceste avantaje; prefer sa apelez la medieri simulate si la jocuri de rol, iar ei se conving singuri. Am crezut-o întotdeauna: cea mai buna pledoarie pentru mediere este însasi medierea. Trebuie sa experimentezi acest lucru ca sa îl întelegi cu adevarat, trebuie sa simti personal surpriza si satisfactia faptului ca ceea ce parea o situatie conflictuala în care, inevitabil, doar una din parti poate avea dreptate, se transforma, aproape miraculos, într-o împrejurare de viata din care toti cei implicati au ceva de câstigat iar relatiile interumane, în loc sa se deterioreze si mai mult, sunt repuse pe baze normale, de respect, întelegere si deferenta.
MediereNet: Considerati ca doar studentii de la Drept ar trebui sa primeasca aceste informatii in cadrul facultatilor lor de profil?
Brindusa Gorea: Daca acest lucru ar sta în puterea mea, as introduce medierea ca disciplina obligatorie de studiu înca din clasele primare! Fireste, nu sub forma de informatii greoaie si proceduri, ci ca educatie întru auto-cunoastere, dialog, si creativitate în abordarea situatiilor conflictuale. Stim bine ca nu doar mediatorii solutioneaza conflicte în afara instantei. O fac toti parintii, profesorii, preotii, conducatorii de orice fel. Unde exista oameni, exista si situatii conflictuale. Problema nici nu este sa eliminam conflictele din viata noastra, ci sa le folosim potentialul constructiv, sau macar sa nu le îngaduim sa devina distructive. Ca sa va raspund la întrebare, cred ca nu doar studentii de la drept, ci toti românii ar avea nevoie, în acest moment, de o educatie a conflictului.
MediereNet: Ce parere aveti despre modificarile aduse de Legea 115/2012?
Brindusa Gorea: Cred ca este bine, dar nu suficient. Apreciez în mod deosebit eforturile celor care s-au implicat activ în îmbunatatirea Legii 92/2006 si ma bucur ca au obtinut aceasta izbânda partiala. Ma tem însa ca, pâna ce medierea nu va fi introdusa în legislatia noastra ca o procedura prealabila obligatorie în unele cazuri, nu vom putea vorbi cu adevarat de succesul medierii în România… Sigur, participarea la o sesiune de informare poate creste procentul celor dispusi sa apeleze la mediere, dar am rezerve destul de mari ca oamenii nu vor percepe aceasta vizita la mediator doar ca pe „o plictiseala” care trebuie parcursa de voie – de nevoie, la fel ca si în cazul concilierii directe din materia comerciala. Cum va spuneam, ca sa se convinga de avantajele medierii, cei aflati în conflict trebuie sa o guste, nu doar sa li se vorbeasca despre asta. Pe de alta parte, Legea 115 nu spune nimic despre cine va suporta costurile acestor sesiuni obligatorii de informare. Partile? Atunci ma tem ca întreaga procedura ar putea stârni o reactie de antipatie fata de mediere. Mediatorii? Eventual, în speranta ca astfel vor putea recruta câtiva viitori clienti pentru o mediere platita? Este imoral, în opinia mea, sa obligi mediatorii sa presteze un serviciu neremunerat, dincolo de optiunea lor personala. Statul român? Ma îndoiesc, în conditiile în care nici pâna acum nu a facut practic nimic pentru mediere, doar a inclus-o în legislatie ca urmare a presiunilor exercitate din afara, ca o conditie de aderare la UE, si – într-o oarecare masura – din interior, de câteva organizatii si persoane din societatea civila, care de multi ani pledeaza pentru mediere.
MediereNet
1 comentariu
Exemplele celor două universități ar trebui urmat si de Universitățile de stat spre adapta curricula la necesitățile societății, astfel ca studentul să iasă cu cel puțin cu abilitățile necesare pentru două-trei profesii.