Alina Gorghiu: Ar trebui alocati bani de la bugetul de stat pentru a face cunoscuta medierea

 

Alina Gorghiu este unul din initiatorii si sustinatorii modificarii legii 192/2006, actiuni concretizate in aparitia Legii 115/2012.
Alina Gorghiu, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, este si mediator. Implicata in viata medierii, d-na Alina Gorghiu a acordat un interviu pentru MediereNet, in exclusivitate.

 

Alina Gorghiu, vicepresedinte al Camerei deputatilor

MediereNet: Care este statutul mediatorului in Romania?
Alina Gorghiu: Este greu de stabilit statutul pe care il are mediatorul, avand in vedere dinamica ce caracterizeaza evolutia acestei profesii.
Profesia de mediator este la acest moment intr-o continua schimbare, apar din ce in ce mai multe cursuri de specialitate pentru mediatori, mediatorii sunt din ce in ce mai vocali in promovarea medierii, apar din ce in ce mai multe carti de specialitate care trateaza aspecte legate de medierea in anumite domenii etc.
Cu toate acestea, este nevoie de reorganizarea corpului mediatorilor, tocmai pentru ca eficienta unei profesii este determinata de modul in care aceasta este organizata. O prima propunere in acest sens, ar putea consta in descentralizarea Consiliului de mediere, degrevarea acestuia de o parte din atributiile sale, prin infiintarea unor consilii de mediere la nivel de judet, similar modului de organizare pe care il au alte profesii liberale. De asemenea, consider ca este necesara adoptarea urgenta a statutului profesiei de mediator.
La acest moment exista o reticenta fata de profesia de mediator, cred insa ca prin introducerea obligativitatii sedintei de informare, acest sentiment de neincredere va disparea.

MediereNet: Cum este privita medierea in Romania?
Alina Gorgiu: Putina lume a auzit pana la acest moment despre mediere, insa mediatorii depun eforturi considerabile ca sa schimbe acest lucru. Cei care au auzit despre mediere, privesc aceasta procedura doar ca o alternativa la justitia statala. Consider ca trebuie sa insistam in promovarea medierii pe faptul ca medierea nu este o profesie juridica. Mediatorii nu sunt neaparat juristi. Ei nu solutioneaza doar litigii care pot face obiectul unei actiuni in instanta ci prin mediere se solutioneaza orice tip de conflicte, chiar si cele care nu au la baza un drept.

MediereNet: Medierea este doar o alternativa a instantei?
Alina Gorghiu: Nu, medierea reprezinta un mijloc eficient de asigurare a pacii sociale, de educare a cetatenilor in spiritul tolerantei fata de ceilalti, reprezinta si daca vreti, un mijloc de masurare a gradului de civilizatie a unei culturi.

MediereNet: Ce efect ar trebui sa aiba modificarile legii medierii asupra participarii la mediere? De ce?
Alina Gorghiu: Este greu sa anticipez la acest moment toate efectele pe care le vor produce modificarile aduse de Legea 115/2012. Insa, in urma acestor modificari, in mod cert cetatenii vor fi mai informati cu privire la aceasta procedura de solutionare a conflictelor. Am increderea insa ca efectele nu se vor opri aici. Odata cu cresterea numarului de sedinte de informare realizate, va avea loc o crestere a calitatii sesiunii de informare, si prin urmare sansele ca partile sa accepte medierea vor creste considerabil.
De asemenea, cred ca adoptarea statutului mediatorului va creste prestigiul profesiei de mediator si prin urmare increderea cetatenilor in mediere.

MediereNet: Amanarea intrarii in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila schimba termenele de aplicare a noilor modificari a legii 192/2006?
Alina Gorghiu: Intrebarea dumneavoastra este pertinenta. Intr-adevar, datorita faptului ca prevederile din Legea 115/2012 au fost corelate cu prevederile noului Cod de procedura civila, probabil va fi nevoie sa prelungim si termenul de intrare in vigoare a reglementarilor care se refera la obligativitatea sedintei de informare cu privire la mediere, insa la acest moment, avem in discutie, impreuna cu Ministerul Justitiei, mai multe solutii de iesire din acest impas urmand ca in curand sa alegem varianta cea mai buna pentru solutionarea acestei situatii.

MediereNet: Ce beneficii poate aduce informarea obligatorie?
Alina Gorghiu: Principalul beneficiu al informarii obligatorii consta in familiarizarea cetatenilor cu aceasta metoda alternativa de solutionare a conflictelor. In acest fel, ei vor putea trece peste reticenta pe care o au in prezent in legatura cu medierea si, astfel, sper eu, vor alege sa-si rezolve litigiul prin mediere in detrimentul instantei statale. Prin mediere, partile vor avea parte de o solutie rapida, intr-un timp foarte scurt, iar solutia va fi rezultatul vointei partilor, nu a deciziei unei instante.
De aici decurge un alt beneficiu, respectiv degrevarea instantelor de judecata de numarul mare de cauze pe care le au de solutionat si, prin urmare, cresterea timpului pe care il au la dispozitie judecatorii pentru solutionarea fiecarei cauze in parte.

MediereNet: Considerati ca la informarea obligatorie partile trebuie sa vina impreuna sau separat?
Alina Gorghiu: Sedinta de informare cu privire la avantajele medierii trebuie sa se desfasoare in prezenta ambelor parti, avand in vedere faptul ca sesiunea de informare face parte din procedura de mediere, fiind o etapa premergatoare incheierii acordului de mediere. Prezenta ambelor parti este necesara in aceasta etapa, deoarece organizarea separata a sedintei de informare in contextul in care partile nu sunt familiarizate cu aceasta procedura, ar spori neincrederea partilor in mediator.

MediereNet: Ce credeti ca ar trebui sa faca mediatorii in plus fata de ceea ce fac deja?
Alina Gorghiu: Sunt multe lucruri care ar trebui facute de mediatori.
Mediatorii ar trebui sa insiste in promovarea medierii pe faptul ca medierea solutioneaza conflictele de interese, nu doar conflictele de drepturi. De asemenea, pentru a asigura succesul sesiunii de informare, mediatorii ar trebui sa aprofundeze tehnicile necesare in vederea determinarii partilor sa incheie acordul de mediere. In caz contrar, medierea ar deveni doar un pas necesar in vederea solutionarii procesului de catre instanta de judecata.

MediereNet: Considerati ca medierea este promovata suficient in Romania?
Alina Gorghiu: Niciodata nu poti spune ca ai facut destul. In consecinta, exista intotdeauna loc de imbunatatiri. Ar trebui, in opinia mea, sa existe birouri de informare asupra medierii in incinta fiecarei instante de judecata, ar trebui alocati bani de la bugetul de stat pentru a face cunoscuta medierea, ar trebui incheiate parteneriate media cu posturile de televiziune si radiodifuziune publice, pentru a putea promova medierea.

MediereNet: Poziti pe care o detineti  va mai permite, ca timp, sa promovati  in continuare medierea si  sa participati la evenimente legate de mediere?
Alina Ghorghiu: In ceea ce priveste medierea, sunt si voi fi in continuare un promotor activ al acestei metode de solutionare a conflictelor, chiar daca functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor nu imi mai permite, din punct de vedere al timpului, acelasi grad de implicare. Cu toate acestea, , ori de cate ori am ocazia, fie ca vorbim de aparitii la emisiuni, sau diferite evenimente, nu ezit sa mentionez avantajele pe care le prezinta medierea.
Dupa cum am zis, sunt multe de facut pentru ca medierea sa fie recunoscuta, de catre majoritatea populatiei, ca metoda viabila de solutionare a conflictelor.
Abia cand acest deziderat va fi atins, ma voi opri din promovarea medierii.

MediereNet

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

  1. […] medierenet.ro pentru ocazia unui interviu frumos si lamuritor, sper eu! Asta ca sa nu credeti ca am abandonat […]

Adaugă părerea ta


 

Distribuie