Evaluatorii de risc. Cine sunt si ce vor face?

 

Conform standardelor impuse de Uniunea Europeana (UE), fiecare societate comerciala are obligatia sa-si identifice amenintarile care pot pune in pericol viata sau integritatea persoanelor sau a valorilor detinute si a stabili masurile necesare.

Cu alte cuvinte societatile comerciale care detin bunuri ce ar putea deveni tinta hotilor sunt obligate, pana in decembrie 2013, sa-si facă o asa numita analiza de risc.

Ca urmare, in Romania in luna iunie a intrat in vigoare Hotararea de Guvern 301/2012, care adopta masurile de securitate a obiectivelor realizate pe baza unor analize de risc, potrivit comisarului sef Aurel Catrinoiu, seful Serviciului Sisteme de Securitate din cadrul Politiei Romane.

Analiza de risc va fi realizata de o categorie de experti complet noua , expertii in cauza  intitulandu-se “evaluatori de efractie”.

“Aceasta analiza de risc este, de fapt, documentul prin care un specialist analizeaza si stabileste de ce anume este nevoie pentru ca paza unui obiectiv sa acopere toate vulnerabilitatile acestuia in faţa hotilor.” a mai spus Catrinoiu.   

Problema aparuta este faptul ca deocamdata nu exista oameni specializati in realizarea acesor analize, in conditiile in care evaluarile de risc trebuie sa fie gata pentru majoritatea agentilor economici, pană in luna decembrie 2013.

Solutia gasita a fost ca Autoritatea Nationala pentru Calificari, impreuna cu reprezentanti ai Politiei si ai firmelor de securitate, sa lucreze la elaborarea unuei documentatii care va face obiectul unui curs pentru viitorii „evaluatori de risc la efracţie”.

Evaluatorii de risc se vor ajuta de statisticile politiei cu privire la criminalitatea in zona, iar la finalul analizei vor intocmi rapoarte din care sa reiasa atat numarul de paznici, cat si alte masuri necesare pentru ca obiectivul evaluat sa nu poata fi pradat de raufacatori.

Responsabilitatea va fi mare pentru un evaluator de efractie, deoarece in cazul producerii unui un incident despre care se va dovedi ca a fost posibil ca urmare a unei evaluari gresite a riscurilor, expertul care a semnat raportul va fi luat in evidenta, la a treia abatere urmand ca acestuia sa i se ridice dreptul de a mai practica această profesie.

Tariful unei astfel de expertize nu a fost reglementat legal, piata fiind libera.

Presedintele Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS), Dan Matei Agathon e de parere ca “in urma acestei evaluari de risc, toate firmele private, de la pensiuni la buticuri, se pot trezi cu obligatia de a contracta servicii de paza si protectie, ceea ce inseamna costuri suplimentare, nejustificate in multe dintre cazuri sau care ar trebui sa ramana la latitudinea companiei, nu sa fie obligatorii prin lege” considerand casiguranta publica trebuie sa fie asigurata de stat, iar nu sa fie privatizata si externalizata catre companii de paza.” citeaza Mediafax.ro.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie