Valentin Lazea: Pentru 2013 speram la o inflatie tintita de BNR si la o crestere a PIB de 2-3%

 

Intr-o conferinta cu tema “Romania in 2013:  perspective economice”,organizata la Bucuresti, economistul sef al BNR(Banca Nationala a Romaniei), Valentin Lazea, a declarat ca este posibil ca in 2013,inflatia sa revina la tinta BNR.

“Speram ca inflatia sa revina in tinta, undeva la jumatatea anului 2013. Evolutiile privind inflatia au raspuns asteptarilor noastre, ceea ce este o veste buna pentru intreprinzatori. O veste proasta vine din partea segmentului investitiilor straine directe care, in 2011, au totalizat 1,8 miliarde euro si au fost in scadere cu 17,9% calculat an la an”, a spus Lazea.

Lazea a mai afirmat ca Romania poate avea in 2013 si o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 2% sau chiar 3%, in functie de cresterea nivelului de atragere a fondurilor europene.

“Pentru 2013 vedem o crestere economica de 2%, dar aceasta depinde de capacitatea de a atrage bani europeni, iar cu o absorbtie buna a fondurilor europene, Romania ar putea avea chiar o crestere de 3% a PIB”, a explicat Lazea.

De cealalta parte, presedintele executiv al Camerei de Comert Britanice in Romania s-a declarat sceptic in ceea ce priveste cresterea anuntata de economistul sef de la BNR.

“Sunt sceptic fata de posibilitatea ca Romania sa aiba o crestere de 2% in 2013, tinand cont de rezultatele slabe din 2012”, a spus Breden.

Referitor la ineficienta atragerii banilor europeni, Lazea a mentionat trei cauze: impartirea responsabilitatii privind fondurile UE pe mai multe ministere, alcatuirea de proiecte nebancabile de catre aplicanti si nerespectarea regulilor stabilite de birocratia europeana in elaborarea proiectelor.

Problema aderarii la moneda unica europeana-euro, a fost comentata de Breden, care considera ca aderarea la euro nu este esentiala pentru Romania ci stabilitatea cursului de schimb. Ideea a fost sustinuta si de presedintele Camerei de Comert Italiene pentru Romania, Guglielmo Frinzi, scrie Agerpres.ro.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie