CE deschide un nou dosar de infringement impotriva Romaniei

 

De data aceasta, din cauza interzicerii exporturilor de gaze

Comisia Europeană a demarat o nouă procedură de infringement împotriva României, motivul fiind interdicţiile impuse de autorităţile statului asupra exporturilor de gaze.

Zilele acestea, cel mai probabil Luni, Comisia Europeană va face o informare legată de noua procedură de infringement, au declarat pentru HotNews surse guvernamentale.

Chiar dacă din punct de vedere tehnic vor putea fi realizate exporturi, producătorii de gaze posibil interesați (Petrom, Romgaz) să vândă pe piețele externe se vor confrunta cu anumite restricții impuse prin noua legea a energiei electrice și gazelor naturale.

O prevedere din noua lege arată că producatorii de gaze vor fi obligati să asigure, cu prioritate, consumul de pe piața reglementată. Practic, producatorii de gaze sunt obligați să pună cu prioritate la dispoziția furnizorilor cantitățile de gaze necesare acoperirii consumului pe piață reglementată, în conformitate cu reglementarile ANRE privind graficul de liberalizare a prețurilor.

Restul producției proprii, mai puțin cantitatea de gaze naturale aferenta consumului tehnologic, va fi pus la dispoziția pietei concurentiale. Insa, dupa livrarea pe piata reglementata nu vor mai ramane cantitati disponibile pentru export. Poate doar dupa liberalizarea in mare parte a pietei. Liberalizarea se va face treptat pana in 2014 pentru consumatorii industriali si pana in 2018 pentru consumatorii casnici.

amosnews.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie