Joburi sigure pentru superspecialisti

 

Siguranta, un salariu bun si împlinire profesionala. Acestea sunt principalele asteptari ale românilor de la un loc de munca, potrivit unui sondaj ivox.ro. Nevoia de siguranta a locului de munca este întemeiata, daca ne uitam la statistica concedierilor: în 2011, circa 14.600 de posturi au fost desfiintate ca urmare a unor restructurari din mediul privat sau din administratia publica, potrivit Eurofound. Exista însa unele locuri de munca care în mod traditional sunt ferite de restructurari, mai ales în mediul privat, pentru simplul fapt ca exista putini specialisti pe domeniul respectiv.

Aceste joburi sunt de regula foarte specializate, în domenii precum metalurgia, chimia industriala, industria farmaceutica, tehnologii din industria alimentara sau petrochimia, spun specialistii ejobs.ro.

În prezent, pe site-ul de recrutare exista anunturi active în aceste domenii pe posturi precum inginer în metalurgie, chimist analize apa, inginer proiectant confectii metalice, cercetator în industria farmaceutica, tehnolog în industria laptelui, inginer statie biogaz sau inginer chimie industriala anorganica.

O cerinta comuna a tuturor acestor posturi este cunoastere limbii engleze si a lucrului cu calculatorul, dar si studii de specialitate.

Daca la alte locuri de munca, media de aplicari este de circa 3.000 de candidati, la acestea aplica cel mult 80 de candidati.

„În ultima perioada pare sa existe o cerere accentuata pentru candidati cu pregatire si experienta tehnica. Candidatii cu pregatire si experienta în domenii prcum marketing, PR, comunicare par a avea dificultati mai mari în a gasi noi locuri de munca”, spune Irina Pânzaru, branch manager la compania de recrutare Manpower România.

Lipsa de specialisti este una reala si de durata, daca ne uitam la preferintele tinerilor absolventi de liceu de anul acesta: o medie de 10 candidati se bat pentru un loc la facultati umaniste: publicitate, jurnalism sau stiinte politice.

Ultimi ani ne-au demonstrat ca de la stat nu te da nimeni afara…pâna la restructurari. De la începutul crizei pâna acum, aproape 160.000 de angajati din sistemul bugetar au fost concediati, potrivit unei analize Econtext. Totusi, statul face angajari, iar asta se vede cel mai bine pe singurul site care aduna exclusiv ofertele de munca din administratia publica din toata tara, publicjobs.ro, realizat de tânarul antreprenor Cristian Botan.

Aici sunt active în jur de 300 de posturi permanente si în jur de 10 pe perioada determinata, pe posturi precum consilier superior, directori executivi, inspectori, consilier juridic, sef birou primarie, auditor.

Pentru a aplica la astfel de posturi din aparatul public este nevoie de multa rabdare: întâi se depune dosarul de candidat, apoi are loc o proba de testare a cunostintelor de limba engleza sau de lucru cu calculatorul, dupa care are loc o proba scrisa. Daca cel care aplica trece de toate acestea, va fi chemat la interviu.

Nicoleta Banila, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie