Auchan City Giulesti se deschide azi

 

Detaliile tranzactiei prin care Auchan a decis sa cumpere operatiunile hipermar­keturilor Real din regiune, inclusiv din România, au început sa devina publice: francezii au ales 20 din cele 24 de magazine Real de pe piata locala, în conditiile în care patru unitati din Arad, Constanta (magazinul din nordul orasului), Oradea (Episcopia Bihorului) si Suceava „nu corespundeau” cerintelor companiei.

Astfel, saltul francezilor de la zece magazine în prezent va fi realizat la cota de 30 de hipermarketuri, carora li se adauga o noua unitate ce va fi deschisa astazi în cadrul proiectului Auchan City din Giulesti, o investitie de 20 de milioane de euro.

De ce nu au fost cumparate toate unitatile Real? „În unele cazuri a fost vorba despre o proximitate prea mare între magazinele Real si cele ale Auchan, iar în alte cazuri potentialul de cifra de afaceri al magazinelor Real nu corespundea modelului Auchan”, au precizat pentru ZF reprezentantii companiei franceze.

De cealalta parte, reprezentantii locali ai Real au anuntat ca firma depune „toate eforturile sa gaseasca solutia potrivita pentru fiecare dintre aceste locatii (care nu vor fi preluate de catre Auchan – n.red.), cât mai repede cu putinta”. Daca nu vor fi gasiti alti jucatori interesati de magazine, acestea cel mai probabil vor fi închise, în conditiile în care grupul a decis sa se concentreze pe operatiunile din Germania.

Analizând actuala retea Auchan si magazinele Real la care s-a renuntat, francezii au în prezent unitati doar în Suceava si Constanta. În Suceava magazinul Real este în partea opusa a orasului fata de proiectul Iulius Mall, unde Auchan are magazin, dar „capitala Bucovinei” are deja o oferta comerciala vasta, care include si retaileri precum Carrefour si Kaufland la o populatie de sub 100.000 de locuitori.

Pe de alta parte, magazinul Real din nordul Constantei se afla foarte aproape de centrul comercial Maritimo, unde Auchan a deschis un magazin anul trecut, dar si de proiectul TOM, unde francezii de la Carrefour au un hipermarket.

La Oradea Real detine doua magazine, dar Auchan a decis sa cumpere unul singur, renuntând la unitatea aflata la iesirea din oras spre Satu Mare, în conditiile în care în oras francezii de la Carrefour au de asemenea doua magazine, iar germanii de la Kaufland sunt prezenti cu o unitate.

La Arad Auchan a decis deocamdata sa nu intre deloc, în conditiile în care în acest oras anul acesta au decis sa închida hipermarketul si competitorii de la Carrefour. „Orasul mallurilor”, cum era considerat în urma cu patru cinci ani, a dezamagit asteptarile retailerilor care au devenit reticenti când vine vorba de magazine în Arad.

Toate cele patru magazine Real din Bucuresti, în schimb, vor fi cumparate, astfel ca Auchan va ajunge la sapte unitati în Capitala, cu doar una mai putin fata de Carrefour, liderul pietei hipermarketurilor din oras, cu opt unitati.

Auchan va avea o prezenta foarte puternica în estul Capitalei, cu magazine în zona Liviu Rebreanu (Auchan Titan), Pallady (Real) si Vitan (Real), va deveni cel mai mare chirias al mallului AFI Palace Cotroceni, dar deocamdata nu are o prezenta în nordul orasului, unde Real agrease închirierea unui spatiu în proiectul AFI Palace B.NOI ce va fi dezvoltat pe platforma Laromet. De urmarit daca acest proiect se va mai concretiza.

Câti angajati si ce vânzari va avea noul gigant format pe piata de retail ramân întrebari la care probabil nici francezii nu au deocamdata un raspuns exact, dar care vor fi lamurite dupa ce Consiliul Concurentei va aproba tranzactia si achizitia va fi im­plementata.

Cristi Moga, zf.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie