Cat ne costa parlamentarii

 

Fie criza cât de rea, parlamentarii sunt sfinti în România. Sistemul electoral trimite în Parlament, pentru urmatorii patru ani, cu peste 50 de alesi mai multi ca în mandatul 2008-2012. La o cheltuiala lunara, cu fiecare parlamentar, de 15.000 de lei, masina la scara si sofer, cazare la hotel de lux si birou parlamentar, bugetul de stat va avea de suferit.

USL estimeaza ca în urmatorii patru ani, românii vor fi reprezentati de 550 de deputati si senatori. Privind cifrele, o situatie similara s-a mai întâmplat în primul legislativ postdecembrist. Pentru un mandat de 2 ani, între 1990 si 1992, pentru ca nu exista prag electoral, în Parlament au intrat 515 alesi. Ulterior, numarul alesilor a ajuns între 2008 si 2012 la 476.

Avem acum o problema de ordin administrativ. Salile de plen din Palatul Parlamentului au doar 463 de fotolii la Camera si 145 la Senat. Va fi interesant de vazut ce se va întâmpla în cadrul sedintelor comune ale celor doua camere, atunci când alesii se reunesc în sala de plen a Camerei Deputatilor.

În alta ordine de idei, cel mai mult va suferi însa vistieria statului. Parlamentarii nu sunt deloc ieftini. Un calcul facut pe 550 de parlamentari ne arata ca doar pentru un an, adica doua sesiuni, statul va cheltui numai pentru indemnizatii si sume forfetare, 99 de milioane de lei. Se adauga masina pentru fiecare, la scara si cazare la hotel de lux. Si, cel mai important: se bucura de imunitate parlamentara.

cotidianul.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie