Taxele pe casa, teren si masina vor fi majorate de anul viitor

 

Pe ordinea de zi a sedintei Executivului de astazi se afla si un „Proiect de hotarare privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul 2013”.

Daca va fi adoptat, noul act normativ va creste valorile de impozitare pentru case, terenuri si masini cu 16,05%, respectiv rata inflatiei de la ultima indexare, care a avut loc in 2009. Implicit, impozitele datorate primariilor de proprietarii de imobile si masini vor creste cu 16%.

O propunere de act normativ in acest sens a fost elaborata de Ministerul Finantelor si supusa dezbaterii publice inca din luna octombrie. Cum o alta propunere nu a aparut de la Finante intre timp, este clar ca Guvernul va discuta astazi pe marginea majorarii valorilor de impozitare cu acest procent de 16%.

Cladirile de locuit pentru persoane fizice amplasate in intravilan (cele de rang superioar-cadre din beton sau pereti din caramida, cu instalatii de apa, canalizare, electricitate si incalzire) vor avea, de la anul o valoare de impozitare de 935 de lei, fata de 806 lei, valoarea la care se aplica acum impozitul.

Terenurile aflate in intravilan, pe care exista constructii vor avea o valoare de impozitare de 10.353 de lei hectarul, pentru zona A intr-o localitate de rang zero. Vechea valoare de impozitare era de 8.921 de lei.

In cazul impozitului pentru mijloacele de transport, autoritatile au facut o diferentiere, pe baza capacitatii cilindrice. Astfel, pentru motorete, motociclete si autoturisme de pana la doi litri, impozitul ramane aceeasi. insa, pentru o cilindree cuprinsa intre 2.001 si 2.600 cmc, noul impozit este de 72 de lei pentru fiecare fractiune de 200 cmc, de doua ori mai mare fata de nivelurile din prezent. Aceeasi dublare se aplica si pentru urmatoarea treapta de cilindree, 2.601-3.000 cmc, unde impozitul pe fiecare fractiune de 200 cmc se dubleaza, pana la 144 de lei.

economica.net.

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie