Volksbank a pierdut un proces colectiv referitor la comisionul de risc si modificarea dobanzii

 

Aproximativ 300 de clienti ai Volksbank, reprezentati de avocatul Gheorghe Piperea, au castigat, in prima instanta, procesul pe care l-au intentat bancii. Institutia de credit are la dispozitie inca doua cai de recurs. De altfel, reprezentantii bancii ne-au declarat ca vor apela la recurs. Instanta a decis ca anumite clauze contractuale, adica cele referitoare la comisionul de risc si la majorarea unilaterla a dobanzii sunt abuzive.  “ Aceasta noua solutie este in deplin acord cu solutiile pronuntate anterior de instantele de judecata, atingandu-se astfel dezideratul interpretarii si aplicarii unitare a legii.”, considera avocatul Piperea.

Judecatoria sectorului 2 a constatat caracterul abuziv al clauzelor referitoare la deja celebrul comision de risc si la modificarea unilaterala a dobanzii. Banca va face recurs.

Pe de alta parte avocatii de la Tuca Zbarcea si Asociatii au convins un complet al instantei supreme sa respinga cererea a doi clienti Volksbank ce solicitau constatarea caracterului abuziv al clauzelor privind comisionul de risc. Mii de clienti ai Volksbank castigasera anterior procese pe spete similare. Printr-o decizie irevocabila, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins cererea prin care doi clienti ai Volksbank Romania au solicitat in justitie constatarea caracterului abuziv al clauzelor privind perceperea comisionului de risc dintr-un contract de credit.  Decizia inaltei Curti de Casatie si Justitie, determina modificarea in totalitate a hotararilor pronuntate anterior de instantele inferioare in cazul a doi clienti ai Volksbank Romania. Clientii au cerut instantei constatarea caracterului abuziv al unor clauze cuprinse in conventiile de credit. Clauzele in discutie se refera, in principal la comisioane practicate de banca, in speta comisionul de risc. O echipa de avocati Tuca Zbarcea & Asociatii condusa de Ionut Serban a asigurat reprezentarea Volksbank Romania in redactarea si sustinerea cererii de recurs, atat in fata instantei de recurs (ICCJ), cat si in fata instantei de apel (Curtea de Apel Iasi).

Piperea apreciaza insa ca pocesul castigat definitive si irevocabil  de banca nu are o insemnatate aatat de mare. “Referitor la  recenta solutie pronuntata de ICCJ, aparent contradictorie, mentionam ca, datele spetei si argumentatia sunt diferite, ceea ce demonstreaza ca decizia respectiva nu poate influenta solutiile din alte procese. De altfel, chiar daca spetele ar fi identice, decizia pronuntata in dosarul 5093/99/2011 de ICCJ nu poate constitui un reper pentru solutiile ulterioare ale instantelor de judecata, intrucat insasi aceasta decizie desconsidera sutele de hotarari judecatoresti irevocabile prin care clientii acestei banci au avut castig de cauza cu privire la constatarea caracterului abuziv al clauzelor privind perceperea comisionului de risc si modificarea unilaterala a dobanzii.”, mai spune Piperea.

capital.ro.

 

Cuvinte cheie: , , , ,

 

1 comentariu

  1. Heretiu Maria spune:

    Felicitari pentru proces.Se mai pot face inscrieri pentru un eventual proces colectiv?
    Multumesc,
    M.Heretiu

Adaugă părerea ta


 

Distribuie