Din 2013 poti opta pentru plata anticipata a impozitului pe profit

 

Incepand de la 1 ianuarie 2013 contribuabilii pot opta pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial. Aceasta posibilitate a fost introdusa in Codul fiscal acum mai bine de un an, printr-un act normativ publicat in septembrie 2011, care intra in vigoare abia la inceputul lui 2013.

ImpozitIn luna septembrie 2011, Codul fiscal era modificat prin OG nr. 30/2011. Printre altele, actul normativ a dat posibilitatea agentilor economici sa opteze pentru plata impozitului pe profit anual cu plati anticipate trimestriale in suma de o patrime din impozitul datorat in anul precedent, actualizat cu indicele de inflatie.

Aceasta reglementare existenta in art. 34 din Codul fiscal urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2013.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2013, contribuabilii, altii decat cei prevazuti la alin. (4) si (5), pot opta pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial. Termenul pana la care se efectueaza plata impozitului anual este termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit, prevazut la art. 35 (25 martie inclusiv a anului urmator – n.red.)
Codul fiscal, art. 34, alin. 2

Nu toti contribuabilii pot aplica insa acest sistem de plata a impozitului pe profit. Potrivit art. 34. alin 2 din Codul fiscal, printre cei care nu pot beneficia de aceasta posibilitate se numara:

  • societatile comerciale bancare – persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale bancilor – persoane juridice straine;
  • organizatiile nonprofit care au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit, anual, pana la 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul;
  • contribuabilii ce obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, pomicultura si viticultura care au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit anual, pana la 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul;
  • persoane juridice straine si persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitate in Romania intr-o asociere cu sau fara personalitate juridica care declara si platesc impozit pe profit trimestrial;
  • persoanele juridice straine care realizeaza venituri din/sau in legatura cu proprietati imobiliare situate in Romania sau din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana, care declara si platesc impozit pe profit trimestrial;
  • persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice romane, pentru veniturile realizate atat in Romania, cat si in strainatate din asocieri fara personalitate juridica, care declara si platesc impozit pe profit trimestrial.

De asemenea, conform prevederilor art. 34 alin. 6 din Codul fiscal, nu pot aplica noul sistem de plata a impozitului pe profit nici contribuabilii care, in anul precedent, se aflau in una dintre urmatoarele situatii:

nou-infiintati. Codul fiscal precizeaza ca nu sunt considerati contribuabili nou-infiintati cei care se inregistreaza ca efect al unor operatiuni de reorganizare efectuate potrivit legii.
inregistreaza pierdere fiscala la sfarsitul anului fiscal precedent;
s-au aflat in inactivitate temporara sau au declarat pe propria raspundere ca nu desfasoara activitati la sediul social/sediile secundare, situatii inscrise, potrivit prevederilor legale, in registrul comertului sau in registrul tinut de instantele judecatoresti competente, dupa caz;
au fost platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, in anul pentru care se datoreaza impozitul pe profit aplicand sistemul trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit.
Legislatia fiscala prevede ca optiunea pentru noul sistem de declarare si plata a impozitului pe profit se efectueaza la inceputul anului fiscal pentru care se solicita aplicarea sistemului platilor anticipate si este obligatorie pentru cel putin 2 ani fiscali consecutivi.

Modificarea sistemului de declarare si plata a impozitului pe profit se comunica organelor fiscale teritoriale competente pana la 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal respectiv„, se mai precizeaza in Codul fiscal.

Cum stabilesti ce plati anticipate trebuie sa faci?

Contribuabilii care aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit anual, cu plati anticipate trebuie sa plateasca trimestrial o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preturilor de consum.

Impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza caruia se determina platile anticipate trimestriale, este impozitul pe profit datorat conform declaratiei privind impozitul pe profit, fara a lua in calcul platile anticipate efectuate in acel an.

In cazul in care in primul an in care aplica noul sistem de plata a impozitului pe profit contribuabilii inregistreaza pierdere fiscala, ei trebuie sa efectueze plati anticipate in contul impozitului pe profit la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei pentru care se efectueaza plata anticipata.

In cazul contribuabililor care aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit prevazut la alin. (2) (sistemul platilor anticipate – n.red) si care, in anul precedent, au beneficiat de scutiri de la plata impozitului pe profit, conform legii, iar in anul pentru care se calculeaza si se efectueaza platile anticipate nu mai beneficiaza de facilitatile fiscale respective, impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza caruia se determina platile anticipate, este impozitul pe profit determinat conform declaratiei privind impozitul pe profit pentru anul precedent, luandu-se in calcul si impozitul pe profit scutit„, se mai prevede in Codul fiscal la art. 34.

Puteti consulta aici OG nr. 30/2011, actul normativ care a introdus acest nou sistem de plata a impozitului pe profit.

avocatnet.ro

 

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie