Primarul din Baia Mare stia ca mina dezafectata in care au murit cele cinci persoane nu era inchisa conform standardelor

 

Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, afirma ca mina dezafectata dintr-un cartier al municipiului, unde au murit cinci persoane care cautau fier vechi, nu era inchisa conform standardelor, intrarile in subteran nefiind marcate corespunzator si nefiind indicat pericolul.

mina baia marePrimarul din Baia Mare, Catalin Chereches, a declarat, sambata, corespondentului Mediafax, ca mina de cupru a fost inchisa la inceputul anilor ’90, ca se afla in administrarea companiei miniere Remin si ca nu au fost respectate standardele de inchidere.

„Mina Gura Borzas (numita popular si Gura Neamtului – n.r.) nu era inchisa conform standardelor. Aceasta mina nu a intrat in programul de conservare al Ministerului Economiei, astfel ca accesul era mult mai facil. Sunt multe galerii istorice, abandonate, iar perimetrele apartin companiei miniere. Intrarile in mina nu erau marcate corespunzator si nu era indicat pericolul. Intrarea in galeria unde au murit cei cinci oameni a fost securizata cu o usa metalica, dar aceasta a fost distrusa in ultimele zile de catre cei care cautau fier vechi”, a spus Chereches.

El a precizat ca furtul de fier vechi este un fenomen obisnuit in zona.
„Furtul de fier vechi este un fenomen in zona, oamenii isi cauta astfel de indeletniciri, mai ales in ultimii ani”, a spus Chereches.

Reprezentantii Remin nu au putut fi contactati, pana la ora transmiterii acestei stiri, pentru a comenta situatia.

Cinci barbati si-au pierdut viata in mina dezafectata din cartierul Valea Borcutului din Baia Mare, unde au intrat sa caute fier vechi. Cei cinci intrasera in mina in cursul zilelor de joi si vineri, alaturi de alte patru persoane, care au reusit sa iasa la suprafata. Cele cinci persoane au fost date disparute vineri seara, cand familiile acestora au sunat la 112.

Mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures si ale Politiei, dar si salvatori minieri de la Petrosani au inceput vineri seara cautarile celor cinci. Sambata dimineata, cei cinci barbati au fost gasiti morti la o adancime de 200 de metri, unde concentratia de oxigen este de 17 la suta, sub limita de supravietuire, astfel ca, cel mai probabil, cauza decesului a fost lipsa oxigenului.

Trupurile neinsufletite ale celor cinci barbati au fost scoase la suprafata sambata la pranz, dupa o interventie care a durat mai bine de cinci ore.

mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie