Revelionul – un real succes pentru hotelieri. Peste 18 milioane de euro cheltuiti de romani in statiunile din tara

 

Aproape 98.000 de romani si-au petrecut Revelionul in statiunile din tara, in crestere cu 30% fata de anul trecut, si au cheltuit aproximativ 18 milioane euro, cu 20% mai mult comparativ cu anul precedent, potrivit unui comunicat transmis joi de Federatia Patronatelor in Turismul Romanesc(FPTR).

pensiuneIn strainatate au calatorit pentru petrecerea Sarbatorilor de Iarna din acest an 7.880 turisti, in crestere cu aproximativ 27% fata de iarna 2011, iar acestia au cheltuit pentru sarbatori aproximativ 3,1 milioane euro, mai mult cu 15% fata de anul anterior, conform studiilor FPTR realizate pe baza datelor furnizate de sistemul de rezervari www.RezEx.ro si a unui sondaj aplicat operatorilor din turism.

20.000 de romani au cumparat pachete pentru Revelion in zonele montane, 25.000 au ales sa petreaca sarbatorile in statiunile balneare si tot atatea persoane au platit pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile orase ale Romaniei, in timp ce pentru litoral au optat doar 500 de persoane, iar pentru Delta Dunarii doar 100, potrivit datelor FPTR.

Cea mai mare crestere s-a inregistrat in zonele rurale unde au optat un numar de 27.000 de persoane, in crestere cu aproximativ 50% fata de anul anterior.

Numarul romanilor care au contractat in acest an un pachet pentru petrecerea Revelionului in tara, adica 97.600, a crescut cu 30,6% fata de anul trecut, cifra totala fiind apropiata de cea inregistrata in anul 2008.

In ceea ce priveste tarifele percepute de hotelieri pe perioada sarbatorilor, se constata o scadere a acestora de 6% pe litoral, 10% in zonele rurale, 6% in statiunile balneo climaterice, 7% in Bucuresti si marile orase ale tarii si chiar 12% in statiunile montane. Delta Dunarii este singura destinatie unde anul acesta s-a inregistrat o crestere a tarifelor de 3%, pe parcursul sarbatorilor de iarna.

Potrivit FPTR, oferta de locuri de cazare este in continuare depasita de cerere in zonele cu traditie, iar scaderea tarifelor fata de anul trecut a facut ca hotelurile si pensiunile sa fie ocupate in proportie mai mare fata de anul trecut. Preferintele romanilor s-au indreptat catre hotelurile de categorie foarte buna, hoteluri renumite, sau spre oferte foarte ieftine.

Pe plan extern, scaderea tarifelor pentru ofertele de Sarbatori in majoritatea destinatiilor si vacanta prelungita au facut ca numarul locurilor contractate de romani pentru petrecerea Sarbatorilor de Iarna in strainatate sa creasca cu aproximativ 27% fata de anul 2011.

De asemenea, romanii au cheltuit mai multi bani in strainatate pentru aceste sarbatori, aproximativ 3,1 milioane euro, in crestere cu 15% fata de anul anterior. Cele mai solicitate destinatii externe au fost Austria, Bulgaria, Grecia, Turcia, Franta.

In ultima perioada, preferintele romanilor de a contracta servicii turistice s-a modificat, tendinta fiind de a folosi sistemele de rezervari online. Din acest motiv, numarul turistilor individuali, care nu apeleaza la servicii de turism organizat prin agentii, este in continua crestere, insa numarul acestora nu poate sa fie apreciat.

Cauzele principale ale cresterii circulatiei turistice prilejuita de sarbatorile de iarna din 2012-2013 au fost perioada prelungita de concediu din acest an, ofertele avantajoase ale agentiilor de turism, hotelurilor, pensiunilor, restaurantelor si cluburilor din tara si ofertele in strainatate.

agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie