Fostul ministru al Sanatatii in legatura cu prejudiciul constatat de Corpul de Control al premierului: Impozitele si taxele nu se stabilesc prin ordine de ministru, ci prin lege

 

Fostul ministru al Sanatatii Cseke Attila declara, referitor la prejudiciul de peste 68,7 milioane de lei constatate de Corpul de Control al premierului la nivelul Ministerului Sanatatii, ca cei care au facut controlul „nu cunosc legislatia”, iar sesizarea DNA reprezinta „un atac politic”.

cseke attila„Oamenii astia, de la Corpul de Control al premierului, nu stiu legislatia. Imi pare rau sa spun asta despre Corpul de Control al premierului Romaniei, dar oamenii din aceasta structura nu cunosc Constitutia si legile tarii”, a declarat, vineri, pentru corespondentul Mediafax fostul ministru al Sanatatii, intrebat despre prejudiciul de peste 68,7 milioane lei, reprezentand contributii neincasate in trimestrul IV 2009 – trimestrul III 2011, constatat de Corpul de Control al premierului la nivelul Ministerului Sanatatii.

Cseke a afirmat ca „stirea privind asa-zisul prejudiciu cauzat” la Ministerul Sanatatii este „rasuflata”, fiind difuzata inca in timpul campaniei electorale, iar faptul ca acum este readusa in atentia opiniei publice denota „un atac politic”.

„Stirea aceasta este rasuflata, a mai fost si in noiembrie, in timpul campaniei electorale, iar faptul ca acum este din nou adusa in actualitate pe mine ma face sa cred ca se doreste un atac politic”, a spus Cseke.

In ceea ce priveste acuzatiile aduse de Corpul de Control al premierului, conform carora fostul ministru ar fi emis cu intarziere ordinul pentru stabilirea si incasarea contributiilor trimestriale datorate de catre detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor sau de imputernicitii acestora aferent perioadei trimestrul IV 2009 – trimestrul III 2011, Cseke a afirmat ca acestea nu se sustin intrucat taxele si impozitele, conform Constitutiei, nu se stabilesc prin ordine de ministri, ci prin lege.

„Conform Constitutiei, impozitele si taxele nu se stabilesc prin ordine de ministru, ci prin lege, deci taxarea si impozitarea unor agenti economici nu depinde de un ordin de ministru. Trebuia ca oamenii din Corpul de Control al premierului sa citeasca Constitutia si legile”, a spus fostul ministru al Sanatatii.

„Din cate stiu eu, termenul de prescriere a impozitelor si taxelor este de cinci ani, deci mai este inca un an si jumatate de acum incolo in care statul, Ministerul, daca nu a incasat banii pana acum, poate sa-i incaseze”, a spus fostul ministru, adaugand: „Deci, dupa parerea mea, nu exista niciun prejudiciu”.

De asemenea, intrebat daca a fost invitat sa se prezinte la DNA, ANI sau la Curtea de Conturi ori sa furnizeze acestor institutii explicatii in urma constatarilor Corpului de Control Cseke a raspuns negativ.

Corpul de Control al premierului a constatat la nivelul Ministerului Sanatatii un prejudiciu de peste 68,7 milioane lei, reprezentand contributii neincasate in trimestrul IV 2009 – trimestrul III 2011, din cauza modului defectuos in care reprezentantii ministerului si-au indeplinit obligatiile.

Corpul de Control a precizat ca fapta reprezentantilor Ministerului Sanatatii de a indeplini in mod defectuos obligatiile privind urmarirea incasarii acestor contributii trimestriale, datorate de 23 de platitori, selectati prin sondaj in raport cu sumele notificate, poate intruni elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, conform Codului Penal.

Constatarile au fost transmise inclusiv Directiei Nationale Anticoruptie, Agentiei Nationale de Integritate si Curtii de Conturi.

Pentru contributiile trimestriale (taxa clawback) aferente perioadei trimestrul IV 2009-trimestrul III 2011, ordinul comun al ministrului Sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate din 2010 a fost emis cu intarziere de aproximativ 8 luni fata de termenul legal, avand drept consecinta necalcularea si neincasarea in termenul legal a contributiei datorate.

mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie