Klaus Iohannis, primarul Sibiului: Medierea este un instrument bun. Cred ca medierea are deja un rol important

 

Klaus Iohannis este politician român de etnie germana, de profesie profesor de fizica, primar al municipiului Sibiu din anul 2000 pâna în prezent, el fiind reales in 2012.

Klaus IohannisPrimarul Sibiului, Klaus Iohannis, a acceptat sa dea un interviu, in exclusivitate, pentru MediereNet.

Medierenet: Care considerati ca este rolul medierii în activitatea administrativa?
Klaus Iohannis: Oriunde exista un acord, o relatie contractuala între doua sau mai multe parti pot aparea si de regula apar diverse conflicte sau neîntelegeri. Rezolvarea acestor conflicte se face în instanta, unde, din pacate, termenele sunt foarte îndeparatate, astfel ca solutia întârzie. Ca urmare a acestui fapt, activitatea cuprinsa în respectivul contract este suspendata. Medierea reprezinta o prima încercare de conciliere a partilor, înainte de a se ajunge în instanta. Este un instrument bun de îndreptare a eventualelor erori de comunicare între partile contractuale.

Medierenet: În care dintre serviciile Primariei ar putea aduce medierea beneficii?
Klaus Iohannis: Fiecare serviciu public al Primariei are un numar mai mare sau mai mic de contracte de achizitii de servicii sau bunuri. Contractele sunt administrate de Serviciul Juridic. Prin urmare, cred ca medierea ar putea fi folosita de Serviciul Juridic într-o prima încercare de a solutiona eventualele conflicte.

Medierenet:    Ati apela la un mediator daca ar exista în Primarie un conflict cu angajatii?
Klaus Iohannis: Relatia cu angajatii este reglementata prin specificatii legale în ceea ce priveste angajarea, salarizarea si rezilierea contractului de munca. Nu cred ca pot aparea conflicte în aceasta relatie tocmai datorita faptului ca salarizarea, spre exemplu, nu este decisa de ordonatorul de credite, ci printr-o lege. La fel si în cazul angajarilor si rezilierilor de contracte de munca.

Medierenet:    Ce considerati ca ar trebui sa stie un om de rând despre mediere?
Klaus Iohannis: Ar trebui sa fie informat în primul rând ca exista si aceasta posibilitate, ca exista o sansa de a ajunge la un acord fara a mai fi necesar un proces de lunga durata în Tribunal. De asemenea, ar trebui sa fie informat cu privire la obligativitatea parcurgerii acestei etape, înainte de a recurge la procesul în Tribunal.

Medierenet:    Considerati ca medierea este promovata suficient în România?
Klaus Iohannis: Medierea este un concept relativ nou în România. Cred ca o mai buna informare ar fi benefica atât persoanelor fizice si juridice care au nevoie de o astfel de solutie, dar si mediatorilor, care astfel îsi vor face cunoscuta meseria.

Medierenet:    Credeti ca informarea gratuita care va fi obligatorie pe anumite cauze este benefica?
Klaus Iohannis: Medierea este un instrument bun. Pe de o parte ofera o posibila solutie la conflictul contractual aparut, iar pe de alta parte degreveaza instantele de cauze care pot fi solutionate prin intermediul medierii.

Medierenet:    Considerati ca medierea are viitor în România?
Klaus Iohannis: Dat fiind faptul ca inclusiv prin legislatie este obligatorie aceasta etapa înainte de a ajunge în instanta, cred ca medierea are deja un rol important, devenind etapa procesuala în baza articolului 60, indice 1 din Legea 192/2006. Sigur ca daca se dovedeste eficienta acestei metode si în România, medierea ar putea câstiga o pondere si mai importanta ca procedura, evitând luni întregi de procese.

MediereNet

 

 

 

Cuvinte cheie: , , , ,

 

3 comentarii

  1. Laura Vilsan spune:

    Apreciind si salutand reverentios deschiderea de care dovada domnul primar Klaus Johannis in acest domeniu,imi exprim increderea ca aceasta atitudine pro mediere va deveni un mod uzual de a aprecia rezolvarea unui litigiu, de catre toti alesii locali ai judetului nostru,iar medierea,ca procedura alternativa a solutionarii unui conflict cu care justitiabilii sibieni se pot confrunta la un moment dat,sa devina regula,nu exceptia,cum este in prezent.
    Mesajul de sustinere a institutiei medierii care rezulta din acest articol este determinant si incurajator, iar sibienii,cu certitudine,vor bifa si la acest capitol, demonstrand-daca mai era necesar-ca au un inalt grad de civilizatie, empatie, incredere si deschidere catre acesta metoda eleganta,rapida si mai ales confidentiala,de rezolvare extrajudiciara a conflictelor lor.

    Laura Vilsan
    Mediator
    Sibiu

  2. […] Medierenet: Care considerati ca este rolul medierii în activitatea administrativa?Klaus Iohannis: Oriunde exista un acord, o relatie contractuala între doua sau mai multe parti pot aparea si de regula apar diverse conflicte sau neîntelegeri. Rezolvarea acestor conflicte se face…   …Citeste mai departe […]

  3. Vargan Vasile - Suceava spune:

    Sper ca noul presedinte sa dea mai mare atentie,MEDIERII

  4. Maria Sauciuc spune:

    Cu siguranta asa va fi!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie