Traian Basescu a anuntat victoria Romaniei la Bruxelles: buget de 39,887 miliarde de euro, si TVA eligibil

 

Presedintele Traian Basescu a anuntat, vineri, la Bruxelles, ca România a obtinut o crestere de 18% a bugetului pentru 2014-2020 fata de perioada precedenta, fiind una dintre putinele tari cu crestere bugetara, el precizând ca între facilitati este si TVA eligibila.

basescu la bruxellesPresedintele a precizat sumele pe care le primeste România din bugetul UE în 2014-2020 pe programe, el mentionând ca în total este vorba despre un buget de 39,887 miliarde de euro.

Declaratiile presedintelui:

  •     Bugetul UE pentru 2007-2013 a fost de 994 de miliarde de euro. Bugetul pentru 2014-2020 este de 960 de miliarde.   Este prima data în istoria UE când bugetul scade. În aceste conditii, faptul ca România reuseste o crestere cu 18% a bugetului a locat direct este un lucru bun si este cel mai mare procentaj de crestere din toate cele 27 de state.

 

  •     Si la coeziune si la dezvoltare rurala, pentru tarile care vor fi în program de asistenta se asigura un top-up de 10%.

 

  •     S-a finalizat si negocierea pe rata de cofinantare la fondurile de coeziune, cu cofinantare 85% din partea UE, ceea ce slabeste foarte mult presiunea pe bugetul de stat. Prefinantarea s-a acceptat a fi 3% din valoarea proiectelor pentru toate statele în general si 4% pentru cele care în 2010 au fost în acord de asistenta. România se încadreaza la prefinantare 4%.

 

  •     România a obtinut cea mai mare crestere procentuala a bugetului, fiind una din putinele tari care au crestere bugetara. Cresterea este de 18%. S-au obtinut pentru diverse sistemele de plati o serie de facilitati de interes pentru România. Una dintre cele mai importante facilitati este ca TVA-ul este eligibil, deci cu cât vom avea un TVA mai mare, cu atât va aduce din bani europeni în bugetul de stat. Deductibilitatea TVA-ului aduce în bugetul de stat circa 2 miliarde de euro.

 

  •     În ceea ce priveste Siria, Consiliul constata lipsa de legitimitate a actualului presedinte.
  •     În ceea ce priveste situatia din Mali, presedintele Frantei a facut o prezentare. Estimarea este ca operatiunile militare se vor termina în urmatoarele 30 de zile. România a aprobat deplasarea în Mali a 10 militari si pune la dispozitie importante cantitati de materiale pentru armata statului Mali.

Presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a anuntat ca s-a ajuns la consens pe bugetul UE.

„Am realizat acordul. Consiliul European a convenit asupra bugetului financiar multianual pentru restul acestui deceniu. A meritat asteptarea”, a anuntat presedintele Van Rompuy pe contul sau de Twitter.

România, dar si Bulgaria si Cehia ar fi fost nemultumite de cadrul financiar avansat în aceasta dimineata de presedintele Consiliului, potrivit publicatiei EUobserver.com.

De asemenea, surse oficiale precizau pentru Mediafax ca propunerea formulata dimineata de Van Rompuy reducea semnificativ alocarea pentru România, cu peste un miliard sub pragul de 40 de miliarde.

Potrivit formulei de calcul asupra careia s-a obtinut consensul, România ar urma sa obtina aproximativ 39,5 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

Pentru exercitiul financiar 2007-2013, România are o alocare totala de 33,5 miliarde euro.

Discutiile privind formula de calcul a bugetului UE în exercitiul bugetar 2014-2020 au început la nivelul Consiliului UE înca din primavara anului trecut, când Comisia Europeana a prezentat o propunere de buget maximalist în care României îi reveneau circa 48 de miliarde de euro.

Negocierile privind bugetul au atins un punct nevralgic în 22-23 noiembrie 2012, când dupa o reuniune care a durat doua zile Consiliul European nu a reusit sa ajunga la un consens privind bugetul. mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie