Cristian Erbasu: Medierea inseamna eficienta

 

Cunoscutul om de afaceri Cristian Erbasu, directorul general al grupului de firme de constructii S.C. Constructii Erbasu S.A, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii, vede in folosirea medierii in mediul de afaceri un indicator de eficienta necesar pentru orice business.
Cristian Erbasu a  acordat, in exclusivitate, un interviu pentru Medierenet.

Cristian Erbasu bvMedierenet: Cat de potrivita apreciezi ca este medierea pentru actualul mediu de afaceri din Romania?
Cristian Erbasu: In ultimii ani conflictele au escaladat pe fondul unei crize prelungite. Pe de alta parte instantele de judecata dau termene din ce in ce mai lungi, fiind efectiv sufocate de numarul mare de procese. Desi este o etapa obligatorie inainte de instanta, concilierea este aproape un act formal, care nu solutioneaza decat o foarte mica parte din litigii. Unul din motivele randamentului extrem de scazut al concilierilor este tocmai lipsa unui specialist neutru care sa medieze cele doua parti. In foarte multe cazuri concilierea mai mult a agravat conflictul dintre parti si nu putine au fost cazurile in care avocatii delegati de parti si-au impins si mai tare clienti spre procese lungi si costisitoare .

Medierenet: Consideri ca Romania este o tara dificila pentru profesia de mediator?
Cristian Erbasu: Medierea este o activitate pornita din SUA, preluata apoi si in Europa occidentala. Pana la urma aceasta meserie a fost impusa chiar de cei care au nevoie de ea: cei care se afla intr-un conflict. Pentru acest lucru, pe de o parte acestia trebuie sa inteleaga utilitatea medierii, iar pe de alta parte trebuie sa capete increderea in aceasta noua modalitate de a solutiona conflictele .

Medierenet: Medierea este reglementata de cativa ani in tara noastra si totusi institutiile statului nu accepta sa intre in mediere. Care crezi ca sunt motivele?
Cristian Erbasu: Motivele sunt mai multe. Din pacate cel mai important cred ca este conflictul de interese. Sunt situatii in care, existenta medierii va aduce un beneficiu clar in favoarea partilor aflate in conflict, insa va aduce prejudicii financiare altor parti implicate in procesele care ar urma sa aiba loc. O alta cauza este societatea in general, care se concentreaza extrem de mult pe  ce ar putea obtine, in loc sa se axeze pe eficienta. Nu reusim sa realizam ca timpul este cel mai pretios produs.  

Medierenet: Medierea bancara ar fi o oportunitate pentru oamenii de afaceri?
Cristian Erbasu: Desi bancile au cel mai mare impact asupra mediului de afaceri, nu cred ca ar fi oportun sa existe o mediere bancara care sa aiba reguli speciale fata de celelalte domenii. Medierea ar trebui sa aiba reguli clare si universal valabile pentru orice fel de tip de conflict. Altfel imi este teama ca efectele medierii pot fi mult diminuate si chiar compromise la un moment dat .

Medierenet: In cazul firmelor cu capital majoritar de stat, Curtea de Conturi nu recunoaste cheltuielile cu medierea, dar accepta cheltuielile mai mari si mai intinse ca timp a proceselor in instanta. Care este parerea ta in aceasta privinta?
Cristian Erbasu: Din pacate cred totusi ca medierea nu va avea zona cea mai propice acolo unde activeaza statul. Pe termen scurt si mediu, cred ca zona privata va fi mult mai receptiva. Aici este vorba de ce spuneam mai devreme: eficienta. La nivelul statului imi este teama ca vom astepta mult, foarte mult, poate chiar generatii. Doar in cazul unor conflicte multiple intre institutiile statului si persoane fizice individuale poate ca mediarea va fi acceptata ca o solutie mai ieftina si rapida (din considerente electoarale bineinteles).

Medierenet: Care sunt motivele tale pentru a alege medierea in locul procesului?
Cristian Erbasu: Timpul. Intotdeauna este bine sa-ti consumi energia si concentrarea pentru viitor, nu pentru trecut. Trecutul este bun doar pentru experienta noastra in  solutionarea problemelor ce vor aparea in viitor.

Medierenet

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

  1. […] unoscutul om de afaceri Cristian Erbasu, directorul general al grupului de firme de constructii S.C. Constructii Erbasu S.A, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii, vede in folosirea medierii in mediul de afaceri un indicator de eficienta necesar pentru orice business. Cristian Erbasu a  acordat, in exclusivitate, un interviu pentru Medierenet. Medierenet: Cat de potrivita apreciezi ca este medierea pentru actualul mediu de afaceri din Romania? Cristian Erbasu: In ultimii ani conflictele au escaladat pe fondul …   …Citeste mai departe […]

Adaugă părerea ta


 

Distribuie