Prin participarea companiei de stat Romgaz la operatiunile petroliere din perimetrul Midia, alaturi de ExxonMobil si OMV Petrom, statul redevine jucator activ in energie, determinand agitatie politico-economica – opinie

 

În tara telespectatorilor fericiti- eticheta inspirata, propusa de Vasile Dâncu- vestile cu adevarat importante se rezuma la scatoalce politice si chilotareala mondena.

romgaz platformaÎn tara telespectatorilor fericiti, benzile tipatoare de breaking-news rateaza cu înversunare toate stirile care conteaza.

În tara telespectatorilor fericiti, publicul este anesteziat de frenezia superficialitatii si adormit în betia grotescului cotidian.

Tara telespectatorilor fericiti ignora cu inocenta cea mai importanta stire de realpolitik românesc – da, exista si asa ceva – a începutului de an: participarea companiei de stat Romgaz la operatiunile petroliere în  ape adânci în perimetrul EX 15 Midia din Marea Neagra, alaturi de gigantul ExxonMobil si OMV Petrom.

Pentru a risipi orice nedumerire pe care o poate provoca asertiunea de mai sus, se cuvin câteva lamuriri.

Energia a încetat de mult sa fie un simplu subiect de pe agenda unei ramuri economice. Traim într-un punct fierbinte ale Eurasiei unde energia este utilizata brutal pe post de arma geopolitica si moneda de schimb în tranzactii transfrontaliere care se lasa, uneori, cu razboaie sângeroase. Prin urmare, înainte de a fi un subiect economic, energia este o tema politica majora si un pilon central al securitatii nationale a oricarui stat.

Vestea ca Romgaz, o companie de stat asociata recent cu matrapazlâcuri ieftine ale unui fost directoras, a semnat contractul de participare la opratiunile petroliere din Marea Neagra are o puternica semnificatie politica. Si nu ma refer aici la politica unui partid sau a unei guvernari, ci la politica statului.

Dupa o lunga letargie în care România a cedat atuuri importante pe zona energetica, iata ca apar primele semne de resuscitare. Statul român doreste sa redevina un jucator activ în energie, ceea ce va determina o agitatie majora atât la nivelul micilor mafii politico-economice locale, pe care le vedem deja defilând încruntate în studiourile unor posturi tv, cât si în raporturile politice regionale.

“…în tara telespectatorilor fericiti, o stire precum cea legata de Romgaz nu conteaza pentru ca suntem prea ocupati sa ardem gazul în fata televizorului suveran, care lanseaza pe banda rulanta petarde politice, bombe de presa si… un cârd nesfârsit de parasute.”

Sigur, unii vor spune ca evenimentul este irelevant. Ca 10% pentru Romgaz nu conteaza. Ca tot altii vor dicta jocurile. Numai ca lucrurile nu stau chiar asa. Pâna relativ recent, statul român a fost pur si simplu absent din jocurile politico-energetice locale si regionale si, drept urmare, jefuit metodic.

Cu un ANRE si alte institutii capusate politic, aflate la mâna diversilor baieti destepti, cu o reprezentare penibila a intereselor statului în cadrul Petrom unde înca detine peste 40% din actiuni sau cu o incapacitate cronica de a atrage investitii pentru valorificarea resurselor energetice pe care le mai avem, lucrurile nu aratau deloc bine.

Asadar ofensiva Romgaz ofera un semnal politic foarte clar, iar acest lucru merita salutat. Important este ca acest pas sa fie urmat de altii, într-un plan strategic serios. Diversificarea resurselor de energie, eficientizarea consumului, atragerea noilor tehnologii prin care, de exemplu, putem scoate gaz din carbune într-un mod eficient economic sunt tot atâtea politici publice consistente si repere solide ale unui realpolitik românesc.

Între timp însa, în tara telespectatorilor fericiti, o stire precum cea legata de Romgaz nu conteaza pentru ca suntem prea ocupati sa ardem gazul în fata televizorul suveran, care lanseaza pe banda rulanta petarde politice, bombe de presa si… un cârd nesfârsit de parasute.Remus Stefureac,adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie