Sesizarea privind Statutul parlamentarilor, va fi dezbatuta de Curtea Constitutionala pe 27 februarie

 

Curtea Constitutionala a României (CCR) va dezbate pe 27 februarie sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea legii de modificare si completare a Legii 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor.

curtea constitutionalaPartidul Democrat Liberal a depus joi, la CCR, sesizarea de neconstitutionalitate asupra modificarilor aduse la Statutul deputatilor si senatorilor, aceasta fiind semnata de 24 de parlamentari democrat-liberali si de liderul grupului PP-DD de la Senat.

„În principal este vorba de un termen care este în afara normelor constitutionale, un termen de 45 de zile, pe care modificarea la Statut îl introduce, termen în care un parlamentar poate sa conteste un raport venit de la Agentia Nationala de Integritate si care ar determina în mod obisnuit demisia parlamentarului respectiv. În mod obisnuit se foloseste un termen de 15 zile, în tot dreptul românesc acesta este termenul si în tot dreptul international nu exista un termen de 45 de zile”, a declarat joi liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu.

Potrivit acestuia, PDL a atacat la CCR Statutul parlamentarilor având ca temei mai multe articole din Constitutie.

”Articolul 16 paragraful 2 arata ca nimeni nu este deasupra legii, iar noul text de Statut situeaza parlamentarii deasupra legii. Pe de alta parte, la articolul 21, referitor la principiile dreptului în România, se arata ca partile au dreptul la un proces echitabil si într-un termen rezonabil, dar iata ca se introduce un termen mult mai lung decât în spetele obisnuite, pentru cetateni obisnuiti, un termen de 45 de zile care nu este rezonabil si creeaza o diferentiere chiar fata de celelalte categorii de persoane cu functii publice care sunt supuse controlului ANI si care sunt în continuare pe un termen de 15 zile, în timp ce Statutul parlamentarilor creeaza un termen de 45 de zile”, a precizat Radulescu.

Totodata, democrat-liberalii mai sesizeaza ca este încalcat art.1 alin.(3) si (5) din Constitutie prin faptul ca textele referitoare la incompatibilitate sunt „echivoce si nepredictibile”.

PDL mai constata în sesizarea sa ca modificarile la Statut mai încalca si art.67 deoarece „Comisia de Statut a stabilit altceva decât a decis plenul reunit”. agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie