Anca Lucia Stancu: In mediere, partile fac legea, fara sa incalce legea

 

Noul Cod de Procedura Civila, a intrat in vigoare ieri (15 februarie 2013), la aproape patru ani si jumatate de cand proiectul a fost aprobat de Guvern si prezentat de Ministerul Justitiei. Tot de ieri sunt aplicate si modificarile Legii medierii, care ne obliga sa atasam la dosar un certificat de informare asupra medierii.

Anca Lucia Stancu-astaNoul Cod de Procedura Civila urmareste simplificarea procedurilor de judecata si vizeaza scurtarea duratei proceselor civile.Hotararile care se vor da in dosarele care se inregistreaza de acum inainte vor avea mai putine cai de atac, tocmai pentru degrevarea instantelor judecatoresti.

Despre modificarile aduse legii medierii, a vorbit mediatorul Anca Lucia Stancu, in studioul postului de televiziune Transilvania Live.

R: De ce e important sa ajungem la mediator inainte sa ajungem in instanta?

Anca Lucia Stancu: In primul rand vreau sa fac o precizare si anume ca de astazi intra in vigoare o MODIFICARE a legii medierii, cea care se refera la OBLIGATIVITATEA informarii privind medierea, in cazul anumitor spete, legea medierii fiind in vigoare din anul 2006, pe parcurs aparand modificari.
Ce se doreste de fapt prin aceasta participare la INFORMARE asupra  medierii, estel ca oamenii trebuie sa afle despre ALTERNATIVA MEDIERII. Medierea se face de oameni pregatiti in acest domeniu, si care le pot oferi posibilitatea de a-si gasi solutia potrivita, pliata pe problema lor.

R: Ce beneficii are medierea?

Anca Lucia Stancu: In primul rand e vorba de a afla ca exista o alternativa. Oamenii primesc niste informatii de care se pot folosi pentru a-si solutiona, prin intelegere, problema  cu cealalta parte, iar daca nu vor, pot sa mearga mai departe in instanta. Dar, cu siguranta,  intr-o alta situatie, se va gandi prima data sa apeleze la mediere.

Un alt beneficiu este faptul ca problemele se pot rezolva intr-un timp mult mai scurt, comparativ cu durata unui proces.

Confidentialitatea este urmatorul beneficiu pe care l-as enumera. Absolut tot ce se intampla in biroul mediatorului, incepand din momentul in care omul a intrat pe usa, ramane  in biroul respectiv, intre el si mediator si aici ma refer si la informare nu numai la sedintele de mediere. In ceea ce-l priveste pe mediator, confidentialitatea tine si dupa ce se termina sedinta sau sedintele de mediere. In ceea ce priveste partile, confidentialitatea merge pana la nivelul pe care ele il doresc.

Apoi, tot ce tine de mediere se desfasoara intr-un mediu privat si oricum mai intim decat intr-o sala de instanta. Oamenii au posibilitatea sa se implice activ in procesul medierii,  pentru  ca ei sunt specialisti in problema lor, deoarece ei au trait acea situatie. Nu s-au informat despre ea din niste acte, sau prin intermediul altei persoane. Cu siguranta exista si  componenta emotionala.
Incepand din 15 februarie, informarea  despre mediere, devine OBLIGATORIE, si ramane  GRATUITA  cum era si inainte de aceste modificari.
Informarea este obligatorie  pentru ca oamenii sa ajunga sa cunoasca aceasta alternativa. Informarea asupra medierii expune intr-un mod usor personalizat, posibilitatea de a-si  rezolva problema pe cale amiabila. Modificarea legii mai aminteste de sanctiunile care exista in cazul NEPREZENTARII la sedinta de informarea asupra medierii. Sanctiunea, in acest moment, este amenda, intr-un cunatum cuprins intre 100 si 1000 lei. Aceasta sanctiune se aplica in perioada 15 februarie – 1 august. Incepand cu 1 august 2013, neparticiparea la sedinta de informare a medierii se  sanctiona cu inadmisibilitatii cererii de chemare în judecata.

Vreau sa subliniez faptul ca informarea este gratuita si pentru acele persoane care nu sunt obligate sa vina la mediator pentru informare. Aceasta gratuitate a informarii este cam de prin 2010.

In momentul in care partea  isi doreste sa mearga pe calea medierii, atunci se incheie un contract de premediere. Acesta este pasul in care incepe munca specifica mediatorului: analiza conflictului, demersuri de contactare si intilniri cu celelalte parti, precum si pregatirea intrarii in mediere, care e normal sa fie platita, pentru ca sunt suplimetare activitatii de informare.

R: Cine sunt mediatorii?

Anca Lucia Stancu: Mediatorii sunt  specialisti in gestionarea conflictelor. Spre deosebire de avocat, care reprezinta intersele unei singure parti, mediatorul  este neutru si impartial. Tocmai pentru faptul ca mediatorul este specialist in conflicte si in gestionarea lor, poate pastra o anumita distanta in asa fel incat sa  poata vedea situatia in totalitatea ei. El ajuta la refacerea comunicarii celor doua parti, astfel incat sa isi gaseasca solutia cea mai potrivita pentru ei ca persoane in situatia data.

R: Cum se aplica medierea in cazurile penale?

Anca Lucia Stancu: Medierea se poate folosi inclusiv in cazurile penale, cele pentru care e nevoie de plangere prealabila si in care se stinge partea penala la impacarea partilor.Dupa ultima modificare venita cu ordonanta 4/2013, obligativitatea informarii s-a amanat pana la intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Penala.

Referitor la cazurile penale, cum ar fi violul, de care s-a vorbit mult in presa in ultimele zile, vreau sa precizez ca sedintele de informare si sedintele de mediere se pot organiza fie in sesiuni comune, fie in sesiuni separate, dupa cum doresc partile, si aici ma gandesc la victima . Victima nu este obligata sa stea fata in fata cu agresorul ei, daca ea nu-si doreste acest lucru. Mai mult decat atat, la mediator, oricare din parti poate veni insotit de cine doreste:  avocat,  psiholog sau pur si simplu o persoana de incredere, care sa-i asigure sustinerea morala in acele momente. De fapt medierea, pe cazurile penale merge pe justitie restaurativa.

R: Asta ar degreva instantele judecatoresti? Pentru ca stim ca  acolo sunt oameni putini.

Anca Lucia Stancu: Cu siguranta da, mai ales ca orice proces, fie ca e de importanta majora, sau de importanta mai mica, are acelesi mod de desfasurare, iar in cazurile penale de instrumentare.

R: Ce facem cu cei care nu vor sa parcurga aceasta etapa, fiind ferm hotarati de intrarea lor intr-un proces de judecata. Nu ar fi fost mai bine ca medierea sa fie optionala?

Anca Lucia Stancu: Medierea este optionala, informarea asupra medierii este obligatorie. Participarea omului la informare, nu-l obliga sa ramana in mediere. Numai el hotaraste ce vrea sa faca mai departe. Daca vrea sa intre in proces,  mediatorul ii va elibera certificatul de informare, sau procesul verbal (dupa caz), pentru a dovedi faptul ca a participat la sedinta de informare gratuita a medierii.

Revenind la beneficiile medierii imi doresc sa punctez faptul ca, in general, conflictele apar intre parti care se cunosc, si care au o relatie de ceva vreme. Rezolvarea conflictului prin mediere, se face prin comunicare, iar acesta modalitate  le permite partilor sa recladeasca respectiva relatie, pe alte baze. In instanta partile nu-si vorbesc direct, de castigat poate castiga doar unul, iar cel nemultumit, va apela la calea de atac. Toate astea duc la deterioarea relatiei.

In mediere se merge pe rezolvarea conflictului de interese, partile fiind cele care-si decid solutia si modul de a o pune in aplicare. Totul depinde de parti si de ce isi doresc ele. Pe parcursul medierii  se pot razgandi, si pot urma un alt drum (al instantei).

Avantajul in mediere este faptul ca oamenii hotarasc pentru ei, asa cum considera ca e mai bine in situatia data. In mediere oamenii fac legea fara sa incalce legea.

Pe cei care isi doresc sa afle mai multe despre mediere, ii invit la Conferinta „Medierea in contextul noilor coduri” care va avea loc la 1 martie la Cluj Napoca, eveniment la care MediereNet.ro este partener media.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

  1. […] Noul Cod de Procedura Civila, a intrat in vigoare ieri (15 februarie 2013), la aproape patru ani si jumatate de cand proiectul a fost aprobat de Guvern si prezentat de Ministerul Justitiei. Tot de ieri sunt aplicate si modificarile Legii medierii, care ne obliga sa atasam la dosar un certificat de informare asupra medierii. Noul Cod de Procedura Civila urmareste simplificarea procedurilor de judecata si vizeaza scurtarea duratei proceselor civile.Hotararile care se vor da in dosarele care se inregistreaza de acum inainte vor avea…   …Citeste mai departe […]

Adaugă părerea ta


 

Distribuie