Mega structura antifrauda din Romania: Directia Nationala Antifrauda Fiscala si Vamala

 

În România va functiona o structura antifrauda dupa modelul celor existente în statele din UE. În aceste zile a fost schitat proiectul noii institutii care va functiona în cadrul unui  ANAF restructurat radical.

Ce a declarat premierul

victor ponta1Împreuna cu ministrul Chitoiu am discutat ca actuala formula a ANAF va suferi modificari – Garda Financiara, Controlul Vamal vor fi reorganizate în ceea ce functioneaza deja în majoritatea tarilor europene, si anume o Directie Antifrauda care sa nu mai stea toata ziua sa controleze pe buticul din colt si firma care îsi plateste impozitele, ci sa mearga tintit acolo unde avem probleme de evaziune fiscala: accize, combus­tibil, legume-fructe si alte produse”. Aceasta declaratie apartine premierului Victor Ponta si reprezinta o informare de ordin general privind aparitia unei mega structuri antifrauda. O mega structura care se regaseste în programul de guvernare al USL si care se pare ca va purta denumirea de Directia Nationala Antifrauda Fiscala si Vamala.

Ce va controla „regiunea” si ce va controla „judetul”

Noua structura va functiona ca entitate distincta în cadrul ANAF si va prelua atributiile Garzii Financiare, ale Directiei de supraveghere accize si operatiuni vamale din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor si ale Unitatii de investigatii fiscale din cadrul ANAF.

Procesul de constituire a acestei noi entitati nu va fi unul abrupt, care sa stopeze, fie si pentru o perioada foarte scurta de timp, functionarea activitatii de control. Confom informatiilor obtinute de Cotidianul.ro, aceasta noua structura va fi înfiintata în paralel cu functionarea actualelor structuri, urmând ca dupa constituirea acesteia, sa fie destructurate vechile institutii.

Structurile de inspectie ale acestei directii antifrauda vor functiona la nivel de regiune (vor avea în vedere marea evaziune fiscala si va efectua verificari numai pe baza de analiza de risc), urmând ca la nivel judetean sa functioneze structuri care sa efectueze verificari la IMM-uri, contribuabili mici si profesii liberale.

Noua structura va beneficia de o logistica de ultima generatie, de o baza de date si informatii largite. Totodata – si aici lucrurile trebuie clar explicate, pentru ca suna cam dubios – aceasta Directie antifrauda va avea atributii suplimentare inclusiv în ceea ce priveste cercetarea penala sub coodonarea parchetului. De asemenea noua structura va trebui sa îsi întareasca activitatea de executare silita.

Protectie juridica si salarii marite pentru personalul angajat

Personalul noii structuri va fi selectionat din actualul personal al ANAF, criteriile de selectie fiind urmatoarelse: activitatea profesionala, sustinerea unei testari a cunostiintelor, test de integritate. (Personalul care nu va opta sa lucreze în noua structura îsi va continua activitatea în cadrul ANAF). De mentionat ca proiectul noii structuri preconizeaza pentru personalul angajat un statut special si o protectie juridica sporita (si acest aspect trebuie clar explicat în ce va consta – n.a.), precum si de un salariu corespunzator.

De mentionat ca va fi obligatoriu ca sefii structurilor regionale sa beneficieze de certificate de securitate ORNISS, pentru a avea acces la anumite nivele de informatii clasificate.

Nu în ultima instanta, se cauta solutii pentru înlocuirea comisarilor Garzii Financiare din punctele de frontiera, pentru ca mentinerea lor presupune cheltuieli suplimentare: cazare, diurna, transport.

Chitoiu nemultumit de confiscarile din vami

Ministrul finantelor, Daniel Chitoiu este total nemultumit de codul în care au actionat în ultimul timp organele de control fiscal din subordine din zonele vamale. El a declarat presei ca a solicitat un raport privind confiscarile efectuate în ianuarie 2013 de Garda Financiara, de întreaga structura de control vamal din tara precum si de toate structurile de la Antifrauda si ca rezultatele au fost mai mult decât modeste. „Au confiscat cantitatea <<enorma>> de 978 litri de alcool si 1,3 milioane de bucati tigarete”, a afirmat ironic Chitoiu, el facând si referiri la integritatea celor care au efectuat controale. cotidianul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie