Iuliana Corut, directorul de cabinet al Ministrului Muncii, acuzata pentru luare de mită, a demisionat

 

Iuliana Coruț, directorul cabinetului ministrului Muncii, a demisionat din funcţie luni dimineaţă după ce a fost acuzată de DNA că a primit mită pentru a permite unui bărbat să intre în posesia subiectelor la examenul pentru ocuparea funcţiei de consilier pentru afaceri europene în cadrul Direcţiei Generale Autoritatea de Management pentru POSDRU.

Iuliana CorutIuliana Coruţ a fost în cărţi, în urmă cu două săptămâni, pentru a prelua funcţia de secretar de stat pentru fonduri europene din partea PNL, la Ministerul Muncii.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Iuliana Coruţ, director la cabinetul ministrului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (la data faptelor), în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni luare de mită, instigare la infracţiunea de permitere a accesului unei persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) afirmă, în comunicatul remis astăzi, că a luat act de anunţul DNA prin care s-au făcut publice numele angajaţilor ministerului faţă de care s-a dispus măsura de începere a urmăririi penale. „Aşa cum a declarat zilele trecute, poziţia ministrului muncii este că autorităţile abilitate trebuie să-şi facă datoria pentru a face lumină în acest caz. Ministrul nu a fost înştiinţat pe nici o altă cale de această procedură şi nici nu a fost invitat de instituţia sus-menţionată”, se mai arată în comunicat.

MMFPSPV mai spune că nu deţine alte informaţii despre această speţă în afară de cele făcute publice de DNA.

În afară de Iuliana Coruţ, s-a început urmărirea penală faţă de Paula Mănuceanu – consilier la cabinetul ministrului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (la data faptelor), pentru permitere a accesului unei persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi sustragere de înscrisuri; Simona Dumitriu – funcţionar public în cadrul unei autorităţi naţionale, pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită şi complicitate la infracţiunea de dare de mită; Cristiana Bigan – funcţionar public în cadrul unei autorităţi naţionale, pentru dare de mită, complicitate la infracţiunea de permitere a accesului unei persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi Paul Cristian Ferchedău – persoană fără calitate specială, pentru folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, fals material în înscrisuri oficiale şi complicitate la infracţiunea de uz de fals.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), Iolanda Stăniloiu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că Paula Mănuceanu, consilier la cabinetul ministrului, faţă de care s-a început urmărirea penală, este în concediu.

„În cursul lunii octombrie 2012, ca urmare a intervenţiei învinuitei Coruţ Iuliana, director de cabinet al ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, învinuita Paula Mănuceanu, consilier la cabinetul ministrului, a făcut demersuri pentru ca Ferchedău-Paul Cristian să intre în posesia subiectelor la examenul pentru ocuparea funcţiei de consilier pentru afaceri europene în cadrul Direcţiei Generale Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (DG AM POSDRU) – Serviciul Evaluare Programe, organizat de minister în cursul lunii decembrie 2012.  Pentru a-l favoriza pe Ferchedău-Paul Cristian în ocuparea acestui post, învinuita Coruţ Iuliana a pretins şi primit o sumă de bani de la Bigan Cristiana, mama candidatului, prin intermediul învinuitei Dumitriu Simona, sora învinuitei Coruţ Iuliana”, explică DNA, în urma solicitărilor jurnaliştilor privind acest caz.

Având în vedere stadiul cercetărilor, în acest moment, informaţii suplimentare nu sunt publice, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. 1 lit. e, f din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, precizează sursa citată.

În zilele de 7 şi 11 februarie 2013, învinuiţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

Vineri, 8 februarie, Iuliana Coruţ a afirmat că nu a dat nicio declaraţie procurorilor DNA şi că acuzaţiile la adresa sa sunt neadevărate.

A două zi, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a afirmat că nu crede că cele două angajate ale sale sunt implicate în vreun fel în ancheta DNA. gandul.info

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie