Elena Uioreanu: Pentru a se evita pierderea încrederii oamenilor în actul de justitie, medierea este solutia pe care eu o sustin fara rezerve

 

Elena Uioreanu, deputat al Colegiului 9 Cluj, a avut amabilitatea sa ne acorde un interviu pe tema medierii in mediul rural.

Elena Uioreanu PRMedierenet: Considerati ca medierea ar putea fi folosita in mediul rural?
Elena Uioreanu: Categoric! Raspunsul este categoric afirmativ si as mai spune ca în mediul rural medierea îsi va dovedi utilitatea mai mult ca oriunde. Pentru ca de acolo pleaca foarte multe dintre cauzele aflate astazi pe rolul instantelor si le încarca peste masura. Multe dintre acestea au o complexitate redusa, fapt ce ma determina sa sustin ca o mare parte din ele nici macar nu ar trebui sa ajunga în ”sala pasilor pierduti”.  Acesta este un prim argument pentru aplicarea medierii în mediul rural. Un altul, la fel de important, este acela ca la tara oamenii sunt mult mai dispusi sa ajunga la împacare pe cale amiabila fara a mai ajunge la procese interminabile, costisitoare pentru multi dintre subiecti. Spun asta, pentru ca stiu de la bunicii mei ca oamenii, pe vremuri, apelau la înteleptii satului pentru sfaturi si împacari atunci când se loveau de probleme de familie sau de proprietati. Oamenii de la tara au un fel de rusine de a ajunge în instanta si acest lucru este favorabil institutiei medierii. Ei acum apeleaza la instante pentru ca nu au avut alta solutie. Înainte de 1989 erau comisiile de împaciuire, iar dupa Revolutie a fost un gol pe acest segment. Abia acum se reintra pe un fagas normal, prin institutia medierii.

Medierenet: Ce fel de litigii exista in mediul rural? Pot fi mediate?
Elena Uioreanu: Problemele oamenilor din mediul rural sunt aceleasi ca peste tot. Dar, mai mult decât în mediul urban, la tara sunt extrem de multe cauze care au ca obiect legile proprietatii si ale fondului funciar. De acolo se trag foarte multe dintre procesele care treneaza în instante ani de zile. Mai sunt conflicte între consateni, de familie, de vecinatate, de ”zâzanie” între rude pe motiv de mosteniri care degenereaza si îi aduce pe subiecti în fata judecatorilor. Clar ca acestea pot fi mediate, pentru ca, asa cum am precizat deja, oamenii de la tara prefera pacea în locul rusinii de a fi târâti în instante. Doar ca, trebuie sa precizez asta, medierea va trebui facuta de specialisti care cunosc foarte bine mentalitatea oamenilor de la tara, stiu cutumele locului, pentru ca altfel, prin niste vorbe spuse cum nu trebuie, se risca ajungerea la conflicte mai mari decât cele initiale. Medierea este o procedura care poate fi aplicata cu foarte mare succes si în cadrul comunitatilor de etnici romi. Ei au Staborul, ca forma straveche de mediere proprie acestor etnici. De ce sa nu ne folosim de disponibilitatea lor de a se conforma sfatului înteleptilor?

Medierenet: Ce rol a avut comisia de impaciuire in mediul rural?
Elena Uioreanu: Am adus în discutie comisia de împaciuire, forma de mediere existenta înainte de 1989, consfintita prin Legea 59 din 26 decembrie 1968, pentru ca, din câte m-am informat eu, a avut un rol major în rezolvarea litigiilor mai ales în mediul rural. Exista, la tara, o astfel de comisie pe lânga primarii si consiliile populare sau raioane, care era abilitata sa rezolve cauzele cu o complexitate redusa, atât între localnici, cât si între ei si autoritati.  Acestea rezolvau cu succes litigiile si situatiile de mai mica amploare dintre cetateni, astfel încât oamenii renuntau sa se mai târasca prin instante pentru tot felul de cauze, unele de-a dreptul bizare sau hilare. Comisiile de împaciuire, formate adesea din  specialisti în stiinte juridice sau judecatori pensionari, îi ajutau pe oameni sa înabuse din fasa un conflict minor, chiar sa se împace, desi pe atunci încarcatura cu dosare pe un judecator nu era asa de mare. Era o procedura decenta, prin care oamenii întelegeau ca nu este deloc placut sa se trezeasca în fata judecatorului pentru o banalitate, consumând timp si bani fara niciun rost.

Medierenet: Care sunt asemanarile dintre comisia de impaciuire si institutia medierii?
Elena Uioreanu: Au un numitor comun: solutionarea cauzelor pe cale amiabila, înainte ca acestea sa faca obiectul unor procese pe rol. Alte similitudini? Sunt câteva majore: degrevarea instantelor de cauzele de mai mica amploare, reducerea cheltuielilor facute de parti pentru rezolvarea problemelor de natura juridica, precum si reducerea substantiala a timpului necesar solutionarii unor litigii.

Medierenet: Ce beneficii poate aduce medierea in mediul rural din Romania?
Elena Uioreanu: În doua cuvinte, beneficiile se pot sintetiza astfel: timp si bani. Oamenii nu vor mai fi nevoiti sa bata drumul instantelor ani de zile pentru a-si gasi rezolvare la probleme, vor avea un verdict rapid. În plus, nu vor mai fi nevoiti sa cheltuie atât de multi bani, pentru ca, se stie, procesele pot fi extrem de costisitoare. Multi oameni de la tara nu au resursele financiare necesare si sunt nevoiti sa abandoneze un proces cu un imens sentiment de frustrare ca Justitia nu si-a facut treaba si ei mor cu dreptatea în mâna.

Pentru a se evita inclusiv pierderea încrederii oamenilor în actul de justitie, medierea este solutia pe care eu o sustin fara rezerve si voi face tot ce-mi sta în putinta pentru a populariza aceasta institutie cel putin în rândul cetatenilor din Colegiului 9 Cluj, pe care eu îi reprezint în Parlament.

Elena Uioreanu, deputat Colegiul 9 Cluj

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

  1. […] Elena Uioreanu, deputat al Colegiului 9 Cluj, a avut amabilitatea sa ne acorde un interviu pe tema medierii in mediul rural. Medierenet: Considerati ca medierea ar putea fi folosita in mediul rural? Elena Uioreanu: Categoric! Raspunsul este categoric afirmativ si as mai spune ca în mediul rural medierea îsi va dovedi utilitatea mai mult ca oriunde. Pentru ca de acolo pleaca foarte multe dintre cauzele aflate astazi pe rolul instantelor si le încarca peste masura. Multe dintre acestea au o complexitate redusa…    …Citeste mai departe […]

Adaugă părerea ta


 

Distribuie