Horea Uioreanu, Presedintele Consiliului Judetean Cluj: În litigiile administratiei publice nu trebuie sa existe învinsi si învingatori, ci doar solutii corecte

 

Horea Uioreanu, Presedintele Consiliului Judetean Cluj, a acordat publicatiei MediereNet un interviu pe tema folosirii medierii in administratia publica locala.

Horea Uioreanu PRMedierenet:    Care considerati ca este rolul medierii in activitatea administrativa?
Horea Uioreanu: Cred ca medierea poate, trebuie sa aiba un rol important si în administratie. Medierea este, asa cum deja se stie, calea de mijloc, a negocierii. Din pacate, deocamdata aceasta forma de solutionare a conflictelor si litigiilor este prea putin cunoscuta, dar, daca se aplica, se economisesc timp, resurse financiare si umane.

Spun asta deoarece, conform legii, medierea permite solutionarea pe cale amiabila a conflictelor si litigiilor din interiorul unei institutii a administratiei publice si ma refer la cele care tin de drept al muncii. Mai mult, tot prin mediere se pot rezolva  si litigiile aparute între administratia publica si cetateni sau institutii de drept privat.
Asa cum se poate negocia o solutie între doi subiecti persoane fizice, tot asa cred ca se poate ajunge la o întelegere amiabila, prin mediere, între un cetatean, o comunitate sau o firma si o institutie din sfera administratiei publice.

În fond, medierea poate interveni oriunde nu exista prevederi legale speciale care interzic solutionarea unor cauze prin aceasta metoda. De asemenea, am convingerea ca apelând la mediere, institutiile administratiei publice locale, judetene si centrale vor gasi solutii la foarte multe dintre cauzele aflate acum pe rolul instantelor de judecata si care treneaza de ani de zile. Asa cum am mai spus, se pot economisi resurse importante, si financiare si umane, dar, mai ales, se pot economisi bani si  timp. Oamenii nu vor mai fi purtati prin instante, care sunt foarte aglomerate, termenele sunt lungi, uneori ai impresia ca o cauza relativ simpla nu se mai termina. Pe de alta parte, stând la masa si discutând, folosind institutia medierii, autoritatile administratiei publice au posibilitatea de a schimba perceptia asupra lor si a rolului pe care îl au, si nu vor mai fi considerate ca un adversar al cetateanului.

Noi, alesii si functionarii din administratia publica, suntem în slujba cetatenilor si nu dusmanii lor, iar prin folosirea acestei metode de stingere a conflictelor în care institutiile statului sunt parti putem elimina supozitia potrivit careia un simplu cetatean nu va avea niciodata câstig de cauza în fata unei primarii, a unui consiliu local sau judetean. În litigiile în care este implicata administratia publica nu trebuie sa existe învinsi si învingatori, ci doar solutii corecte, care sa multumeasca toate partile.

Medierenet:    Care ar fi locul mediatorului in administratia publica locala?
Horea Uioreanu: Implicarea unui mediator în solutionarea unor litigii între cetatean/societate comerciala si administratia publica poate garanta neutralitatea si obiectivitatea rezultatului, fara a se ajunge în instanta. Nu spun ca instanta ar face altceva, ci doar ca medierea facuta de profesionisti poate elimina varianta ajungerii în judecata a unor cauze care pot fi rezolvate amiabil si s-ar reduce considerabil timpul de solutionare a litigiilor. Daca o institutie a administratiei publice este parte a unui litigiu si ar încerca sa convinga cealalta parte sa renunte la instanta si si-ar prezenta propria versiune de solutionare a neîntelegerilor credeti ca ar avea câstig de cauza? Nu, pentru ca oamenii/firmele vor fi suspiciosi în privinta solutiei oferite si se vor considera nedreptatiti. Un mediator poate garanta o solutie agreata de ambele parti.

Medierenet: Credeti ca medierea poate veni in sprijinul reducerii cheltuielilor cu solutionarea litigiilor in care institutiile publice sunt parte?
Horea Uioreanu: Categoric da! Se fac economii, pentru ca institutiile administratiei publice au personal  redus numeric. Chiar daca sunt buni profesionisti, juristii nostri trebuie sa asigure legalitatea tuturor actelor emise în institutie, reprezentarea în instanta a consiliului judetean si a celor locale, iar asta implica extrem de mult timp. Pe de alta parte, apar spete pentru care trebuie sa apelam la firme de avocatura pentru a fi reprezentati profesionist în instanta. Ori stim cu totii ce costuri presupune un astfel de serviciu. Pe de alta parte, va exista o reducere a cheltuielilor de judecata si pentru cealalta parte din litigiu, ceea ce nu e putin lucru pentru oamenii simpli care au ceva de împartit cu administratia publica.

Medierenet:    Ar fi potrivita medierea intre institutiile administrative de grade diferite?
Horea Uioreanu: Negocierea este regula de aur a progresului. Iar medierea este o forma de negociere clara. De ce sa nu poata primaria X sa îsi rezolve problemele litigioase cu Consiliul Judetean altfel decât în instanta? Multe cauze de pe rolul instantelor se datoreaza unei întelegeri defectuoase a lucrurilor, a legilor. De ce sa nu le lamurim elegant, cu ajutorul unui mediator?

Medierenet:    Considerati ca e necesar ca secretarii de Consilii locale sa fie instruiti pe tema medierii? De ce?
Horea Uioreanu: Nu numai ca este necesar, este obligatoriu,  eu vreau sa organizez, la nivelul judetului Cluj, o serie de întâlniri între secretarii de consilii locale si mediatori acreditati, pentru a fi informati despre aceasta procedura de solutionare a litigiilor sau conflictelor în care poate aparea ca parte administratia locala si nu numai.

Secretarii pot fi agenti de diseminare a informatiilor la nivelul comunitatilor lor, pot prezenta cetatenilor varianta medierii ca alternativa la instantele judecatoresti. În mediul rural, secretarii sunt, de obicei, oamenii la care apeleaza cetatenii pentru un sfat de natura juridica.

La ei ajung nemultumirile, plângerile îndreptate împotriva administratiei, asa ca trebuie sa fie foarte bine informati despre existenta institutiei medierii si a utilitatii acesteia.

Horea Uioreanu, Presedintele Consiliului Judetean Cluj

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

  1. […] Horea Uioreanu, Presedintele Consiliului Judetean Cluj, a acordat publicatiei MediereNet un interviu pe tema folosirii medierii in administratia publica locala. Medierenet:    Care considerati ca este rolul medierii in activitatea administrativa? Horea Uioreanu: Cred ca medierea poate, trebuie sa aiba un rol important si în administratie. Medierea este, asa cum deja se stie, calea de mijloc, a negocierii. Din pacate, deocamdata aceasta forma de solutionare a conflictelor si litigiilor este prea putin cunoscuta…   …Citeste mai departe […]

Adaugă părerea ta


 

Distribuie