Ion Novacescu: Prima calitate pe care eu o atribui unui mediator, este aceeasi pe care o atribui jurnalistului

 

Medierenet: Cum este privita medierea din perspectiva unui jurnalist?
Ion Novacescu: Cred ca medierea este cea mai convenabila si mai ieftina solutie pentru un jurnalist. În contextul in care profesia de jurnalist, activitatea cotidiana a unui jurnalist bineinteles, daca vrea sa isi faca treaba cu seriozitate, în spiritul deontologiei jurnalistice, evident ca va ajunge în conflict cu terte persoane si terte institutii. Prin urmare, automat, existã riscul de a ajunge si în fata instantei, implicat in anumite procese.
De aceea cred ca medierea este pasul necesar, pe care trebuie sa il faca si breasla jurnalistica, în drumul spre modernizarea occidentala.

Ion NovacescuMedierenet: Considerati ca medierea este suficient promovata in mass media? Cum ar trebui promovata mai bine?
Ion Novacescu: Evident, ca orice forma, istoria moderna romaneasca are o traditie a preluarii modelelor, a formelor occidentale si conceptia maioresceana a teoriei formelor fara fond. In momentul de fata medierea este o forma fara fond, pe care oameni ca dumneavoastra, site-ul dumneavoastra, organizatiile care fac acest simpozion la Cluj Napoca, se chinuie sa o implementeze.
Sigur ca nu este promovata in mass-media, fiind o masura la inceput dar scopul manifestarii de la Cluj Napoca din 1 Martie, se inscrie in planul de mediatizare si promovare a acestei activitati in societatea romaneasca.

Medierenet:  Exista conflicte intre jurnalisti si patronii din mass media? Considerati ca un mediator ar fi util pentru aplanarea conflictelor?
Ion Novacescu: Evident ca exista conflicte intre jurnalisti si patronii de mass-media. De ce exista conflicte? Pentru ca fiecare isi are interesul lui distinct, special. Patronii au interesul unei afaceri, legat de compromisuri si interesele acelei afaceri, in timp ce un jurnalist profesionist si curajos are interesele sale de a releva, de a dezvalui, de a ancheta, de a polemiza, si, evident, de aici pot aparea conflicte.
Pot fi si conflicte datorate nerespectarii regimului muncii, atat de catre jurnalisti cat si de catre patroni. Bineinteles ca rolul si misiunea unui mediator sunt binevenite, ca peste tot in lume.
Cel mai sanatos , cel mai putin costisitor si mai putin daunator mod de a rezolva un conflict, din istorie o stim asta, s-a facut prin mediere.
De ce nu s-ar aplica acelasi principiu si in cazul conflictelor dintre jurnalisti si patroni? Ar fi chiar culmea sa nu fie asa!

Medierenet: In ce situatie ati apela la un mediator?
Ion Novacescu: Eu personal as apela la un mediator atat in eventualitatea unui conflict al meu cu un patron de mass-media, dar mai ales in cazul unui diferend, al unui conflict, cu o institutie, cu un politician roman, in situatia in care un demers jurnalistic al meu, ar genera o reactie care ar merge pina in justitie. In cazul unui proces, evident ca as apela la un mediator.

Medierenet: Care ar trebui sa fie, din punctul de vedere al unui jurnalist, profilul unui mediator?
Ion Novacescu: Prima calitate pe care eu o atribui unui mediator, este aceeasi pe care o atribui jurnalistului: impartialitatea si obiectivitatea.
Mediatorul este omul care trebuie sa impace partile. Cel putin asa il vad eu. Din aceasta perspectiva el trebuie sa fie impartial.
Un mediator, la fel ca un jurnalist si cred ca la fel ca un avocat, isi poate pierde increderea o singura data. A doua oara nu mai are cum, pentru ca nimeni nu va mai apela la el.
Deci, inca odata, e vorba de impartialitate, obiectivitate si onestitate.

Cuvinte cheie: , , ,

 

1 comentariu

 1. […] Medierenet: Cum este privita medierea din perspectiva unui jurnalist? Ion Novacescu: Cred ca medierea este cea mai convenabila si mai ieftina solutie pentru un jurnalist. În contextul in care profesia de jurnalist, activitatea cotidiana a unui jurnalist bineinteles, daca vrea sa isi faca treaba cu seriozitate, în spiritul deontologiei jurnalistice, evident ca va ajunge în conflict cu terte persoane si terte institutii. Prin urmare, automat, existã riscul de a ajunge si în fata instantei, implicat in anumite procese. De aceea cred ca medierea…  …Citeste mai departe […]

  • şortan eugenia spune:

   E un punct de vedere interesant. Totuşi mediatorul n-are ce căuta în instanţă.
   Cred că atenţia mediatorului trebuie concentrată în direcţia de-a se asigura că Acordul de mediere reflectă cu exactitate voinţa părţilor din conflict.
   Eugenia Şortan

Adaugă părerea ta


 

Distribuie