Ion Dedu, membru al Consiliului de Mediere: Incepand din 15 februarie 2013 Romania a trecut de la o cultura conflictuala la o cultura pentru dialog

 

Ion Dedu, membru al Consiliului de Mediere, ne-a vorbit, intr-un interviu, despre informarea obligatorie cu privire la beneficiile medierii.

Ion Dedu

Ion Dedu

Medierenet: Ce a adus nou ordonanta 90/2012 in ceea ce priveste informarea obligatorie  asupra beneficiilor medierii?
Ion Dedu:Ordonanta 90/2012 aduce ca noutate  obligatia partilor aflate in conflict de a participa la o sedinta de informare  privind avantajele medierii . Aceasta sedinta este realizata de un profesionist,numit mediator,  care stie  ca el,  pentru a putea realiza informarea  are nevoie de informatii privind conflictul  de la ambele parți. Aceasta pentru a respecta  un alt principiu al medierii si anume impartialitatea si neutralitatea.

Medierenet: Cine are obligatia de a participa la informarea obligatorie privind medierea?
Ion Dedu:  Informarea este un PRINCIPIU al medierii  si se realizeaza de mediator  doar in urma analizarii conflictului. Dupa  ce mediatorul asculta ambele parți , in intalnire comuna sau in intalnire separata mediatorul stabileste un diagnostic al conflictului functie de facorii  structurali sau subiectivi care au determinat conflictul. Stabileste o strategie de rezolvare a conflictului  impreuna cu partile,functie de diagnosticul respectiv.Daca conflictul poate fi mediat, adica  daca ,, PARTILE POT DISPUNE „ rezolvarea conflictului  atunci si numai  atunci adica  ,, DUPĂ INFORMARE” partile decid daca  incheie contractul cu mediatorul si continua procedura de mediere. Am subliniat   ,, DUPĂ INFORMARE” deoarece   acesta este momentul cand partile pot decide ce vor face.
– art 227 alin (3) În cazul în care judecătorul recomandă medierea, părţile se vor prezenta la mediator, în vederea informării lor cu privire la avantajele medierii. După informare, părţile decid dacă acceptă sau nu soluţionarea litigiului prin mediere.

Medierenet: Cat costa informarea obligatorie?
Ion Dedu: La aceasta intrebatre  va intreb pe cine sa coste? Pentru parți informarea si analiza conflictului este gratuita. Mediatorul nu poate percepe onorariu deoarece  informarea este  un principiu al medierii iar  informarea o activitate inclusa in procedura medierii. Având in vedere ca, după cum am spus mai sus momentul deciziei este al partilor iar acest moment este ,, DUPĂ INFORMARE” reiese clar ca mediatorul nu stie la momentul cand  partile intra in biroul sau ce vor decide  ele după informare. Aici depinde foarte mult de capacitatea de putere de convingere a mediatorului.Daca partile raman sau pleaca. Daca mediatorul este profesionist si stie ce are de facut, atunci cea mai mare parte din  justitiabili vor ramane sa incheie contractul. Daca nu stie ce are de facut atunci poate ca este bine sa se gandeasca daca accepta medierea respectiva.

Medierenet: Informarea este gratuita pentru toti cei care vor sa stie despre mediere sau numai pentru cei aflati in situatiile prevazute expres de lege?
Ion Dedu: Am relatat mai sus ca informarea se face in functie de fiecare caz concret  in urma unei analize a conflictului cu ambele parti. Cei care doresc informatii despre mediere si avantajele ei isi pot procura pliante sau pot studia site-urile de specialitate, carti si altele asemenea

Medierenet: Care considerati ca sunt beneficiile informarii obligatorii pe anumite spete?
Ion Dedu: Beneficiile sunt imense, in primul rand pentru ca in Romania se trece incepand de la 15 februarie 2013  de la o cultura conflictuala la o cultura pentru dialog. Romanii au ocazia sa-si rezolve conflictele prin dialog. Legislatia romana ofera o mare paleta de avantaje pentru cei care aleg medierea ca modalitate de rezolvare a conflictului lor. Daca informarea nu ar fi obligatorie atunci nici oamenii nu ar afla despre aceste mari avantaje cum sunt :
–    Restituirea taxei de timbru, rapiditaea ajungerii la o solutie, acordul de mediere supus incuviintarii instantei de judecata devine titlu executoriu, instantele au obligatia conform regulamentelor lor sa primeasca acordurile de mediere si pe perioada vacantelor judecatoresti.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

2 comentarii

  1. […] Ion Dedu, membru al Consiliului de Mediere, ne-a vorbit, intr-un interviu, despre informarea obligatorie cu privire la beneficiile medierii. Medierenet: Ce a adus nou ordonanta 90/2012 in ceea ce priveste informarea obligatorie  asupra beneficiilor medierii? Ion Dedu: Ordonanta 90/2012 aduce ca noutate obligatia partilor aflate in conflict de a participa la o sedinta de informare  privind avantajele medierii . Aceasta sedinta este realizata de un profesionist,numit mediator,  care stie  ca el,  pentru a putea realiza…   …Citeste mai departe […]

  2. Voi recomanda cu caldură tuturor justițiabililor care doresc „informare si analiza conflictului gratuite” la Biroul stimabilului membru (ex. Vicepreședinte) al Consiliului de mediere. Promit !

  3. În negura în care m-au băgat schimbările legislative promovate de stimabilul coleg(fost Vicepreședinte al CdM)Ion Dedu și de magistratul Danilet (fost membru CSM), aș cere cu umilință autorului să-ne spună și nouă textul de lege care ne obligă să facem analiza conflictului fără a percepe pentru această activitate, justa plată a efectuării ei .

Adaugă părerea ta


 

Distribuie