Institutiile financiare declara ca sustin medierea. In realitate, nu o aplica

 

mediereBăncile reprezintă, la momentul actual, principalul impediment în procesul de mediere, a declarat preşedintele Uniunii Mediatorilor Bancari (UMB), Tudor Tatu. Potrivit acestuia, chiar dacă instituţiile financiare declară public că susţin medierea ca metodă de soluţionare a conflictelor, în realitate, acestea preferă să vândă direct creanţele recuperatorilor. O altă problemă o reprezintă lipsa de informare a populaţiei cu privire la ce este, în fapt, medierea bancară, dovadă făcând faptul că, din 15 februarie, s-au înregistrat doar patru solicitări la nivel naţional.

Daniel Hărmănescu: Care este afluxul de solicitări de mediere bancară începând cu 15 februarie?

Tudor Tatu: În intervalul scurs de la 15 februarie şi până în prezent, fluxul de cereri de mediere bancară este unul scăzut, la nivel naţional înregistrându-se doar patru astfel de solicitări din partea clienţilor băncilor. Aceste cereri sunt în lucru, urmând a se întreprinde toate măsurile legale de către mediatori, membri ai Uniunii Mediatorilor Bancari (UMB), pentru rezolvare.

Din 15 februarie 2013, atât clienţii băncilor, cât şi băncile sunt obligate să participe la o şedinţă de informare privind medierea, ca procedură prealabilă deschiderii unui proces la instanţa de judecată. În cazul în care reclamantul refuză sau nu se prezintă la o şedinţă de informare despre mediere, anterior introducerii cererii de chemare în judecată sau după declanşarea procesului până la termenul dat de instanţă în acest scop, instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă. Procedura de informare este gratuită, iar reclamantului i se eliberează un certificat de informare pe care îl depune la instanţă odată cu cererea de chemare în judecată. De asemenea, conform OUG nr. 4/2013, începând cu data de 1 august a.c. se vor aplica sancţiuni pentru neprezentarea sau refuzului prezentării reclamantului la şedinţa de informare.

Daniel Harmanescu, Puterea

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie