Care sunt categoriile de persoane care beneficiaza gratuit de asigurarile sociale de sanatate

 

taxe sistemul de sanatateAsigurările sociale de sănătate sunt obligatorii şi îţi oferă accesul la serviciile de bază din domeniul sanitar. Află cine beneficiază gratuit de aceste asigurări şi ce drepturi ai ca asigurat.

Toţi cetăţenii români care domiciliază pe teritoriul ţării, precum şi persoanele de altă naţionalitate cu drept de şedere temporară sau permanentă pot beneficia de asigurări sociale de sănătate. Aceştia sunt obligaţi să facă dovada plăţii contribuţiei la Fondul de asigurări sociale de sănătate dacă vor să beneficieze de serviciile medicale pentru care au cotizat.

Categoriile de persoane care beneficiază gratuit de asigurările sociale de sănătate:
– minorii până în 18 ani; elevii, ucenicii sau studenţii cu vârste între 18 şi 26 de ani care nu realizează venituri din muncă; tinerii până în 26 de ani care părăsesc sistemul de protecţie a copilului şi nu beneficiază de ajutor social şi nici de alte venituri obţinute din muncă; coasiguraţii (soţul, soţia şi părinţii) aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate; persoanele persecutate din motive politice care nu realizează alte venituri, cu excepţia pensiilor sau a drepturilor băneşti acordate pentru calitatea acestora; persoanele care au luptat în Revoluţie, precum şi urmaşii lor care se încadrează în prevederile legale; persoanele cu handicap care nu obţin venituri din muncă; persoanele bolnave, incluse în programele naţionale de sănătate, care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse de câştig; femeile însărcinate, lăuzele fără venituri sau cu un câştig sub salariul minim brut pe economie.

Rodica Dirzu, Libertatea

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie