Studiu PwC: 42% dintre intreprinzatorii romani sunt preocupati de politicile fiscale

 

10627025-young-businessman-outdoor-with-business-symbols-on-the-sky-backgroundMajoritatea proprietarilor de afaceri de familie din Romania estimeaza o crestere a afacerilor si o dublare a exporturilor in urmatorii cinci ani, dar ar dori sprijin de la Guvern sub forma de facilitati fiscale, garantii sau imprumuturi de stat, pentru retehnologizare, arata un studiu PwC.

„Antreprenorii si afacerile de familie aduc stabilitate economiei si reprezinta un motor extrem de dinamic de crestere economica, insa simt nevoia recunoasterii rolului lor din partea societatii si a Guvernului si asteapta sprijinul acestuia in promovarea unui cadru legislativ si fiscal stabil si predictibil, precum si investitii sporite in imbunatatirea infrastructurii si a calitatii sistemului de invatamant, pentru a-i pregati mai bine pe viitorii absolventi pentru realitatile pietei muncii”, se arata in studiu PwC – Family Business Survey Romania.

71% dintre proprietarii de afaceri de familie si-au crescut business-urile in 2012

Totodata, cercetarea arata ca, intr-o piata dificila, afacerile de familie din Romania au avut performante bune in ultimul an, 71% dintre respondenti obtinand o crestere a afacerilor. Mai mult, proprietarii si managerii acestor business-uri sunt destul de increzatori cu privire la perspectivele de crestere pentru urmatorii cinci ani. Mai mult, 61% dintre ei se asteapta la o crestere constanta, in timp ce 13% tintesc un avans mai agresiv.

Aproximativ un sfert dintre afacerile de familie romanesti sunt mai degraba precaute in ceea ce priveste viitorul si planuiesc sa isi consolideze structura la nivelul curent al cifrei de afaceri.

Aceste rezultate sunt similare tendintelor globale, 69% dintre respondenti tintind catre o crestere constanta, organica, in timp ce 12% urmaresc strategii de crestere mai agresive.

Atunci cand vine vorba de provocarile intampinate de catre afacerile de familie, cei mai multi dintre proprietarii si managerii afacerilor de familie mentioneaza factori din mediul extern, precum conditiile pietei (52%) sau accentuarea concurentei (32%).

42% dintre intreprinzatori, preocupati de politicile fiscale

Totodata, 42% dintre respondenti sunt preocupati de regimul fiscal si 29% de reglementari si politici guvernamentale.
Intr-o nota mai optimista, preocuparile legate de disponibilitatea resurselor financiare, presante la debutul crizei mondiale, s-au atenuat, doar 13% dintre respondenti mentionand in prezent acest aspect.

De asemenea, pare sa existe o incredere crescuta in capacitatea Bancii Nationale a Romaniei de a gestiona volatilitatea cursului de schimb, numai 16% dintre cei intervievati mentionand aceasta problema, un procent similar celor preocupati de rata dobanzii.

Incont

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie