Cum pot fi trasi la raspundere membrii conducerii companiilor care au cauzat prin neglijenta starea de insolventa a companiei

 

insolventaTragerea la răspundere a membrilor conducerii unei companii care, prin faptele lor ilicite sau neglijență lor, au cauzat starea de insolvență este un tip de sancțiune specială.

Tragerea la răspundere a conducerii atestă faptul că „terapia“ legală pentru debitorul aflat în dificultate presupune, pe lângă adoptarea unor măsuri de resuscitare economică, și instituirea unei pedepse direcționate către persoanele responsabile. Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenței este cea care prevede posibilitatea tragerii la răspundere a celor care, prin faptele lor, au cauzat starea de insolvență.

Sfera persoanelor care pot fi trase la răspundere include atât membrii organelor de supraveghere și ai conducerii (administratori, directori, cenzori și auditori financiari), cât și orice altă persoană ce a cauzat starea de insolvență a societății prin săvârșirea faptelor prevăzute de lege, exercitând funcții de supraveghere sau conducere în cadrul societății.

Legea prevede expres faptele ilicite care pot fundamenta tragerea la răspundere. Astfel, o persoană este sancționabilă dacă a folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu, sau în cel al unei alte persoane. În practică, astfel de cazuri în care administratorul sau managerul se servește de un lucru contrar interesului societății și în scopul profitului personal au fost considerate: plata de către societate a unor cheltuieli de transport, călătorie sau sejur fără legătură cu activitatea persoanei juridice, finanțarea de către societate a unor lucrări de construcții la imobilul proprietate personală sau achitarea de către administrator a unei amenzi pentru încălcarea Codului rutier din fondurile persoanei juridice pe care o conducea.

De asemenea, pot fi încadrate și folosirea de către organul de conducere, în interes personal, a telefoanelor și autoturismelor societății pe care o conduce și care ar trebui utilizate exclusiv în interes de serviciu.

În categoria abuzului de bunuri sociale, sunt incluse și însușirea în interes personal a creditului bancar acordat societății, precum și plată către parteneri a unor avansuri pentru lucrări fictive. Răspunderea membrilor conducerii poate fi angajată și pentru deturnarea de fonduri prin nevirarea sumelor reprezentând contribuția de asigurarari de sănătate reținută din salariile angajaților către fondurile speciale, cărora le sunt destinate potrivit legislației fiscale.

George Albert Ionescu, Capital

 

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie