Exigenta si profesionalism la Conferinta „Medierea – o modalitate extrajudiciara de solutionare a litigiilor, utila in relatia administratiei publice locale cu cetatenii”

 

Conferinta organizata la Alba Iulia, de catre Asociatia Centrul de mediere Alba si moderata de catre  Angelica Mocan, membru al Consiliului de Mediere, s-a desfasurat la acelasi nivel de exigenta si profesionalism constatat si la precedentul eveniment.

Laura Vilsan, mediator

Laura Vilsan, mediator

Au luat cuvantul in deschidere presedintele Consiliului Judetean  Alba,Ion Dumitrel,senatorul Teodor Atanasiu,secretarul Consiliului Judetean Mariana Hurbean,judecatorul Aurelian Mocan, primarul Horatiu Josan,primaria Aiud si managerul public de la primaria Alba Iulia, Nicolae Moldovan,din a caror alocutiuni au reiesit urmatoarele idei principale:

  • medierea este importanta pentru ca se construieste solidaritatea sociala pe termen lung
  • administrativ vorbind, este necesar ca alesii locali si judeteni sa promveze „buna intelegere” in comunitatile pe care le conduc
  • a fost implementat in judetul Alba un proiect de institutionalizare a medierii in Romania,  primul de acest gen, a caror rezultate se concretizeaza prin sustenabilitatea acestui proiect dupa finalizarea sa, impactul medierii in toate localitatile judetului, fiind vizibil;
  • primari, consilieri judeteni, consilieri locali manifesta o deschidere demna de dat ca exemplu omologilor lor din toata tara.

Intrucat subiectul conferintei a fost „Medierea – o modalitate extrajudiciara de solutionare a litigiilor, utila in relatia administratiei publice locale cu cetatenii” alocutiunile referentilor care au avut lucrari de prezentat s-au concentrat pe relatia mediere-administratia publica locala si va prezint cateva concluzii:

  • Legea 215/2001,confera autoritatilor administratiei publice locale anumite atributii,care in exercitarea lor, pot sa genereze anumite conflicte in domeniul relatiilor contractuale care se nasc intre acestea si Societati cu care deruleaza diverse contracte.
  • Primarul  Horatiu Josan a relevat ca in cazul litigiilor comerciale pe care le poate avea primaria, medierea poate fi cheia solutionarii lor eficiente, precizand ca intelegerea va fi insusita si aprobata prin hotararea Consiliului Local sau Dispozitia primarului,in functie de cum obiectul litigiului, se regaseste in atributiile Consiliului Local sau primarului.
  • Deci,in acest domeniu,nu se discuta de autentificare/incuviintare, ci de aprobarea acordului de mediere prin actele de dispozitie ale consiliului local, respectiv ale primarului.
  • institutiile publice sunt obligate sa afiseze Tabloul Mediatorilor, pentru a informa cetatenii care apeleaza la serviciile pe care le ofera, precum rezulta din art.6 legea 192/2006
  • institutiile publice/organele judiciare/alte autoritati cu atributii jurisdictionale au indatorirea sa incurajeze prin orice mijloace pe care le consideră potrivite, punerea la dispoziția publicului larg, în special pe internet, a informațiilor privind modalitățile de
  • contactarea mediatorilor și a organizațiilor care oferă servicii de mediere,conform art.9 din Conventia 52/2008 privind medierea, transpusa si in art.6 din legea 192/2006.
  • medierea nu se aplica cu privire la drepturi de care institutiile publice nu pot dispune, ci doar intre institutii si cetateni privind litigiile de munca sau in raport cu drepturile de care pot dispune.

Opinia mea este ca percepţia cetatenilor asupra organizaţiilor publice ar trebui sa fie o preocupare de interes pentru managerii instituţiilor publice, politicieni, mass-media şi nu în ultimul rând ar trebui să reprezinte, o preocupare si pentru cetateanul interesat de performanţa instituţiilor publice.Din punctul meu de vedere Medierea poate fi un raspuns concret de optimizare a relatiilor dintre institutia publica si cetatean, in vederea cresterii nivelul de incredere in calitatea serviciilor pe care le ofera.

La final,eu am ridicat problema refuzului/reticentei instantelor privind incuviintarea acordului de mediere incheiat inainte ca litigiul/conflictul sa fie dedus judecatii,subliniind ca sunt mediatori in tara care s-au confruntat cu asemenea atitutine,iar raspunsul doamnei mediator Angelica Mocan a fost ferm:
instanta nu poate refuza incuviintarea acordului chiar daca nu a fost investita cu o cerere de chemare in judecata. In sustinerea acestei solicitari este invocata Directiva nr.52/2008 care precizeaza la art.6 ca „statele membre asigură părților, sau uneia dintre părți cu consimțământul expres al celorlalte, posibilitatea de a solicita dobândirea caracterului executoriu al conținutului acordului scris rezultat în urma medierii” .
Textul nu distinge intre situatia in care conflictul este sau nu pe rolul instantei civile, pe cale de consecinta poate fi invocat fara rezerve, mai ales ca Directiva trebuie aplicata si in Romania,ca stat membru al UE.
De asemenea, se poate invoca pe langa aceasta Directiva si legea 192/2006 care este lege speciala si care acorda dreptul partilor litigante sa solicite consfintirea acordului lor de mediere in baza art.4 coroborat cu art.59.
Pe cale de consecinta, instantele sunt obligate sa tina seama de legea speciala, Directiva si nu doar de NCPC, atunci cand stabilesc imprejurarile de drept aplicabile unui acord de mediere supus incuviintarii sale, de catre partile care l-au incheiat.
Mediatorul Angelica Mocan a subliniat ca este necesar ca mediatorii din tara care se confrunta cu asemenea probleme sa le notifice in scris Consiliului de Mediere.

Acestea au fost in mare ideile principale ale conferintei si sper ca le-am surprins intr-o maniera cat mai fidela.
Oricum, jud.Alba poate fi un exemplu de „bune practici” privind deschiderea instantelor si autoritatilor publice locale catre institutia medierii!

Laura Vilsan, mediator

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie