Parlamentarii aflati in conflict de interese vor fi sanctionati financiar pe o perioada de maxim 3 luni

 

camera deputatilorComisiile juridice din cele două Camere şi Comisia specială pentru Statut au decis, marţi, în şedinţă comună, să aplice pentru parlamentarii aflaţi în conflict de interese o sancţiune pecuniară de 10% din indemnizaţie pe o perioadă de maximum trei luni.

Decizia a fost adoptată cu majoritate de voturi, înregistrându-se o singură abţinere şi a fost luată ca urmare a ultimei hotărâri a Curţii Constituţionale, care a stabilit că un parlamentar aflat în conflict de interese nu poate fi sancţionat cu interzicerea participării la lucrările Parlamentului.

„S-a prevăzut ca sancţiunea pentru confictul de interese să fie pecuniară, respectiv reducerea indemnizaţiei pentru fiecare zi de pedeapsă. Deci parlamentarul va putea participa la plen, la lucrări, va vota, dar nu va mai primi suma de bani pentru zilele respctive. Sancţiunea e de 10% din indemnnizaţie pe cel mult trei luni”, a precizat, după şedinţă, preşedintele Comisiei juridice a Camerei, Bogdan Ciucă.

El a menţionat că sancţiunea priveşte toate drepturile băneşti pe care le primeşte un parlamentar pentru ziua respectivă, nu şi drepturile băneşti primite pentru funcţionarea biroului parlamentar.

Ciucă a spus că această formulă va rezolva problemele de constituţionalitate, având în vedere că s-a abrogat şi prevederea declarată neconstituţională prin care se sancţionau parlamentarii cu interzicerea participării la lucrările Parlamentului.

Bogdan Ciucă a mai spus că sancţiunea este decisă de Biroul Permanent al Ccamerei din care provine parlamentarul şi că aceasta este de maximum trei luni, putând fi acordată pe zile.

„Parlamentarul poate primi 5 zile, poate primi o lună şi cinci zile de pedeapsă. Drepturile băneşti se diminuează cu 10% pentru fiecare zi de pedeapsă”, a spus Ciucă.

RTV

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie