Noua lege a retrocedarilor a fost contestata la Curtea Constitutionala a Romaniei

 

curtea constitutionalaCurtea Constituţională a României (CCR) va discuta pe 22 mai sesizarea PDL referitoare la legea privind restituirea proprietăţilor asumată de Guvern.

PDL va ataca la CCR legea privind restituirea proprietăţilor asumată de Guvern, invocând motive de neconstituţionalitate atât procedurale, cât şi de fond, a anunţat luni prim-vicepreşedintele democrat-liberal Liviu Negoiţă.

„Sunt două tipuri de motive: motive de fond şi motive de procedură. Dacă ar fi să ne referim la motive de procedură, prin această asumare, noi spunem că se încalcă Decizia 1431/3.11.2010 a CCR şi anume: angajarea răspunderii de către Guvern în faţa Parlamentului în temeiul art.114 din Constituţie este neconstituţională, întrucât proiectul se află în proces de legiferare la Senat. Aşa cum ştiţi, PDL a depus în 2010 un proiect de lege pe această temă, el se află în proces de dezbatere, în proceduri parlamentare. A fost ignorat acest fapt şi Guvernul a venit peste această procedură şi şi-a asumat răspunderea. În acest sens există decizia CCR pe care v-am invocat-o, care precizează că atât timp cât există un proiect de lege în dezbatere nu poţi să vii şi să-ţi asumi răspunderea”, a afirmat Liviu Negoiţă.

El a spus că un al doilea motiv pe parte de procedură invocat în contestaţia PDL adresată CCR ţine cont de Decizia 1557/18.11.2009 a CCR. „Potrivit acestei decizii, transformarea Guvernului prin asumare de răspundere în autoritate legiuitoare, concurentă Parlamentului, încalcă flagrant dispoziţiile art. 1, alineat 4 şi art. 61 alineat 1 din Constituţie”, a precizat Negoiţă.

În ceea ce priveşte motivele de fond, prim-vicepreşedintele PDL a susţinut că legea încalcă art.15, alineat 2 din Constituţie. „Deciziile irevocabile ale consiliilor locale date în temeiul Legii 10/2001 pot fi atacate doar la instanţele de contencios-administrativ. Comisia naţională constituită în temeiul prezentei legi pe care şi-a asumat Guvernul răspunderea poate invalida în mod ilegal deciziile irevocabile ale comisiilor locale”, a explicat Negoiţă.

Agerpres

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie