Zilele libere pana la finalul anului 2013

 

Românii beneficiaza pâna la sfârsitul anului de 12 zile libere legale. Cel putin în teorie. Si asta pentru ca patru dintre ele pica în weekend.

Zile libere1Românii s-au bucurat de o minivacanta prelungita de 1 mai. Asta dupa ce Parlamentul a decis ca zilele de 2 si 3 mai sa fie si ele nelucratoare. Acestea s-au unit cu liberele de Paste.

Românii vor mai avea libere si pe 24 iunie, dar si pe 15 august de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului. Ambele pica în cursul saptamânii, la fel si zilele de Craciun de anul acesta. Ziua Sfântului Andrei si 1 Decembrie pica, însa, în week-end.

ZILE LIBERE ÎN 2013:

1 mai (Ziua Muncii) – miercuri
2 mai – joi
3 mai – vineri
5 mai (prima zi de Pasti) – duminica
6 mai (a doua zi de Pasti) – luni
23 iunie (prima zi de Rusalii) – duminica
24 iunie (a doua zi de Rusalii) – luni
15 august (Adormirea Maicii Domnului) – joi
30 noiembrie (Sfântul Andrei) – sâmbata
1 decembrie (Ziua Nationala a României) – duminica
25 decembrie (prima zi de Craciun) – miercuri
26 decembrie (a doua zi de Craciun) – joi

În cazul salariatilor a caror activitate nu permite acordarea de zilele libere în perioada sarbatorilor legale, angajatorii au câteva obligatii. Trebuie sa le ofere o alta zi libera în decursul unei luni. O alta varianta este ca angajatii sa primeasca un spor pentru munca prestata în zilele de sarbatoare legala. În caz contrar, angajatorii pot primi amenzi cuprinse între 5.000 si 10.000 de lei.

Si daca sarbatorile legale reprezinta o bucurie pentru salariati, pentru economie înseamna pierdere. Anual, statul pierde un miliard de euro din zilele libere acordate românilor, potrivit Ziarului Financiar. Asta pentru ca angajatii îsi primesc salariul si în zilele libere legale.realitatea.net

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie