Impozitul pe venitul microîntreprinderilor ar putea fi redus la 1,5% incepând din luna iulie

 

Impozitul de 3% pe venitul microîntreprinderilor, obligatoriu de la începutul acestui an, ar putea fi scazut la 1,5% începând cu luna iulie, Ministerul Finantelor Publice derulând un studiu de impact, la propunerea ministrului pentru IMM si mediul de Afaceri, Maria Grapini.

calculator, grafic, pix„Eu cred ca argumentele si analizele noastre au fost convingatoare. Ministerul Finantelor face acum studiu de impact pentru reducerea acestui impozit de la 3% la 1,5% (…) Cota de 1,5% mi se pare mai etica, mai ales ca din februarie impozitul pe cifra de afaceri este obligatoriu. Interesul meu este sa colectez, dar si sa le dau sansa sa se dezvolte, sa creasca si sa intre ulterior într-o alta categorie de impozitare”, a declarat Grapini pentru MEDIAFAX.

Ea a aratat ca în trecut s-au încasat sume foarte mici din impozitul pe microîntreprinderi, iar o reducere a acestui impozit ar duce la o conformare si la o transparenta mai mare din partea acestor firme, care vor vedea un prim pas dinspre fisc.

Grapini sustine ca o astfel de abordare s-a avut în vedere si la nivelul firmelor din servicii, unde s-au derulat analize pe patru sectoare: hoteluri si pensiuni, restaurante, cafenele si service-uri auto.

Ministrul a aratat ca în ultimii ani service-urile auto au platit impozite mai mari decât toate spatiile de cazare din România.

Grapini doreste o impozitare pe cod CAEN, care sa fie corelata cu randamentul din fiecare industrie si cu vadul comercial.

„Consider ca trebuie facuta o analiza ce vrem sa dezvoltam, cât ne costa si sa ne programam dezvoltarea sectoarelor în functie de ritmul în care vrem sa investim si cât putem si în ce scop”, a adaugat Grapini.

În sectorul IMM-urilor si turism, desi s-au cheltuit bani, nu s-au regasit rezultatele asteptate, spune Grapini.

Plafonul veniturilor pentru microîntreprinderi a fost redus în acest an de la 100.000 euro la 65.000 euro, echivalent în lei, iar toate firmele cu capital privat care nu depasesc acest prag platesc un impozit de 3% pe veniturile realizate începând cu 1 februarie 2013.

Guvernul a estimat ca impozitele colectate astfel de la microîntreprinderi ar aduce la buget 457 milioane de lei în acest an.

Potrivit Coface, numarul microîntreprinderilor care au intrat în insolventa în ultimii doi ani a crescut anual cu 14,5%, peste avansul mediu la nivelul tuturor companiilor din economie care au intrat în încetare de plati, de pâna în 10%.

De asemenea, ponderea firmelor mici în totalul insolventelor a urcat de la 78% în 2010 la 85% în 2012.

Coface estimeaza ca numarul microîntreprinderilor aflate în insolventa va creste cu 20% în acest an, ca urmare a impozitului de 3% pe venit. Ovidiu Tempea, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie