Oficialii „Romaltyn” ameninta cu retragerea investitiilor dupa disputa avuta cu autoritatile locale din Baia Mare

 

Disputa dintre autoritatile locale si reprezentantii Romaltyn risca sa puna în pericol investitiile de aproximativ 20 de milioane de dolari pe care firma kazaha si fondul de investitii „Feribourg Investment” le-au facut pentru relansarea activitatii prin refacerea proceselor tehnologice, afirma reprezentantii „Romaltyn”.

romaltyn baia mareDupa ce Consiliul Local din Baia Mare a decis schimbarea destinatiei zonei în care se afla uzina, reprezentantii „Romaltyn” Baia Mare au atras atentia ca activitatea companiei ar putea fi sistata.

„Romaltyn” contesta decizia consilului local, motivând ca intra în contradictie cu dreptul de exploatare si prelucrare a zacamintelor miniere obtinut de companie prin Licenta de Concesiune pentru Exploatare nr. 1 din 05.11.1998, emisa de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM).

„Hotarârea Consiliului Local afecteaza în primul rând orasul Baia Mare prin pierdera a circa 70 de milioane de dolari, suma pe care inves-titorii vor dori sa o recupereze în cazul închiderii uzinei. Neîncasarea taxelor si impozitelor locale echivalente cu bugetul educatiei si sanatatii pe un an al orasului, transferarea cos-turilor de operare ale iazului „Aurul” catre primarie si indirect pierderea credibilitatii autoritatilor locale în fata oricarui potential investitor strain sunt alte potentiale consecinte pentru oras”, ne-au declarat ieri reprezentantii uzinei Romaltyn.

Totodata, fezabilitatea proiectului este pusa sub semnul întrebarii, în cazul în care hotarârea consiliului local ar deveni efectiva întrucât ar presupune, conform afimatiilor oficialilor de la Romaltyn, relocarea uzinei cu consecinta cresterii costurilor proiectului peste „limita profitabilitatii”.

Reprezentamtii uzinei au mai adaugat: „Este cunoscut faptul ca o relocare a unei activitati implica de cele mai multe ori costuri mai mari decât cele pentru o noua constructie. În cazul de fata cu atât mai mult, cu cât avem în vedere si proiectele de ecologizare corespunzatoare, la finalul activitatii. Estimarile noastre arata o crestere a costurilor proiectului cu aproximativ 30 milioane de euro în cazul relocarii.

În acelasi timp, impactul punctual al deciziei Consiliului Local este de crestere a incertitudinii privind continuarea proiectului conform calendarului initial, ceea ce a dus la reducerea activitatii personalului companiei, de la 5 la 4 zile pe saptamâna cu diminuarea corespunzatoare a salariilor”.

În lumina ultimelor evenimente, reprezentantii „Romaltyn” nu exclud nici posibilitatea retragerii investitiilor ca varianta de lucru daca disputa cu autoritatile locale nu va fi rezolvata.

„Nu excludem aceasta varianta (a retragerii investitiilor sau a sistarii activitatii) desi speram sa nu fie cazul. Decizia de închidere a activitatii ar avea însa implicatii grave pentru autoritatile baimareane prin solicitarea actionarilor de recuperare a tuturor investitiilor de pâna în prezent (circa 70 milioane dolari), echivalentul bugetul pe un an al primariei Baia Mare. Speram totusi ca etapa actuala sa fie doar una intermediara pâna la clarificarea tuturor aspectelor”, au mai adaugat cei de la „Romaltyn”. Alexandra Craciun, bursa.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie